Zdravlje

Odličan nakon preležane KORONE ili za pušače – napravite PRIRODAN ELIKSIR koji čisti PLUĆA!

Posljedice koronavirusa, kao i uticaj cigareta mogu biti pogubne po vaša pluća. Kako biste ih oporavili, pročistili i ojačali, ne bi bilo loše da se okrenete “lijekovima iz prirode”.

Pluća - Dnevno.hr

Mnogi ovaj napitak zovu eliksirom za pušače, jer se radi o ljekovitom napitku koji sadrži odabrane sastojke za što bolji rad organa za disanje.

Ti sastojci su sljedeći:

1. Crni luk
Važno je znati da se pluća najbolje mogu pročistiti putem biljnih ulja, bilo da se radi o metodi inhaliranja ili o konzumiranju. Još od davnina se zna da je crni luk efikasan lijek za poboljšavanje zdravlja pluća, posebno ako treba da se pročiste od toksina nataloženih pušenjem.

  • crni luk ima mukolitičko dejstvo i jak je bronhodilatator
  • smanjuje upalu plućnih alveola i pomaže u eliminaciji štetnih materija koje dovode do bolesti pluća

2. Kurkuma
Kurkuma je jedan od najefikasnijih lijekova za pročišćavanje pluća. Zbog čega je to tako:

  • kurkuma sadrži supstancu zvanu kurkumin, koja joj daje lekovitu moć da smanjuje upalne procese u plućima. Spriječava nastajanje hroničnih plućnih bolesti i ublažava otežano disanje.
  • sadrži kortikosteroide koji smanjuju infekcije i čiste pluća, i polifenole koji usporavaju napredovanje slobodnih radikala.

3. Đumbir
Sposobnosti đumbira u očuvanju zdravlja respiratornog sistema su naširoko poznate, i to je jedan od razloga zbog kojih ovaj ljekoviti korijen ima toliku primenu u prirodnom liječenju.

  • đumbir ima sposobnost da eliminiše nataloženu sluz u plućima, otvara bronhije i pročišćava respiratorne kanale.
  • ima antibakterijsko, antiseptičko i antiupalno dejstvo, zbog čega je jako koristan za oštećena i osjetljiva pluća pušača. Liječi kašalj, olakšanje se primeti ubrzo nakon konzumiranja.
  • jak i ljut ukus đumbira i njegovo eterično ulje, mogu se koristiti i za liječenje promuklosti, gubitka glasa i bolova u grlu.

Za pripremu ovog napitka potrebni su vam sljedeći sastojci:

2 crna luka (osrednje veličine)
½ l vode
1 kašičica kurkume (2g)
50g korijena đumbira
2 kašike prirodnog pčelinjeg meda (50g)

Priprema napitka:

Prvo što treba da uradite je da stavite vodu da proključa. Kada voda proključa dodajte očišćen crni luk, đumbir, kurkumu i med. Ostaviti da se kuha oko 30-40 minuta, na srednjoj vatri. Ne zaboravite da povremeno promiješate.

Kada primijetite da se tečnost u šerpi malo zgusnula i da se luk skoro raspao, isključite šporet i poklopite šerpu u kojoj ste kuhali. Dobijenu tečnost ostavite da odstoji oko sat vremena, kako bi sastojci ispustili svoje ljekovite materije. Dobit ćete napitak jakog i prijatnog mirisa, i pomalo ljutkastog ukusa.

Nakon sat vremena, procijedite tečnost koju ste dobili kuhanjem. Sipajte je u tamnu ambalažu, i odložite na suvo i tamno mjesto. Ukoliko želite, ovaj napitak možete držati i u frižideru, ali je najbolje da ga držite na sobnoj temperature, kako ne bi bio ni preterano hladan ni topao.

Konzumiranje napitka za pročišćavanje pluća:

Ovaj eliksir za pročišćavanje pluća možete konzumirati ujutru na prazan želudac, po podne i uveče. Dovoljno je da svaki put uzmete po 2 kašike. Ovaj napitak će vam pomoći da na prirodan način pročistite vaša pluća, piše “Zdravisimo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh