Zdravlje

Oprezno s "googlanjem" – Dijagnoze bolesti s Wikipedije su u 9 od 10 slučajeva pogrešne!

Većina ljudi danas čim osjete prve znakove bolesti, "googlaju" kako bi provjerili šta im je i šta da čine.

No image - Haber.ba


Wikipedia (Foto: Arhiva)

Zbog dobre Wikipedijine pozicioniranosti na Googleu, velika većina dijagnozu pronalazi upravo na Wikipediji. Međutim, prema novoj liječničkoj studiji, devet od deset Wikipedijinih članaka o čestim medicinskim stanjima sadrži činjenične greške, piše Daily Mail.

“Istraživači ne bi trebali koristiti Wikipediju kao primarni izvor jer njihovi članci ne prolaze isti proces čitanja, provjeravanja i uređivanja kao medicinski magazini”, kazao je voditelj studije dr. Robert Hasty sa Univerziteta Campbell.

Dodaje da je najbolji izvor za dijagnozu vaš doktor koji vaše sadašnje stanje može usporediti s vašom istorijom bolesti i drugim faktorima te zatim odrediti najbolji smjer liječenja.

Problem upitnosti članaka na Wikipediji je upravo u korisničkom uređivanju, a korisnik može biti bilo ko. Svako može napraviti članak na Wikipediji, obrisati ga, promijeniti ili postaviti novi.

Među primjerima netočnosti na Wikipediji doktori navode primjer mjerenja tlaka. Prema članku, da bi se dijagnosticirao visoki krvni tlak tlakomjer ga mora očitati u tri različite situacije. Istraživači ističu da to ne da nije tačno već je i opasno jer može odgoditi potrebno liječenje.

Također, stoji i da antidepresivi nisu dobri za djecu, a doktori ističu da je to netačno te da spriječava roditelje da ispravno liječe djecu.

Farmaceutske kompanije također su bile pod udarom da brišu štetne nuspojave na člancima o lijekovima.

Prijašnja istraživanja pokazala su da 70 posto doktora i studenata medicine koriste Wikipediju. Istraživači upozoravaju da se ne bi trebali pozivati na podatke iz nje zbog mogućih grešaka koji ih mogu navesti na pogrešne zaključke, a samim time i liječenje.

Dr. Hasty pozvao je svoje kolege da učestvuju u uređivanju Wikipedije kako bi poboljšali njenu tačnost. Ovu studiju pratila je i druga koja je otkrila da je četvrtina žena sebi pogrešno  dijagnosticirala bolest na internetu.

(net.hr)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh