Zdravlje

Đikić: Sad je najbolje vrijeme za vakcinisanje

Sada nemamo virusa oko nas, znači, ne postoji opasnost, rekao je Đikić

Ivan Đikić - Vijesti.ba

Hrvatski naučnik Ivan Đikić izjavio je danas da je sada najbolje vrijeme za vakcinaciju. Komentirao je i činjenicu da interes za vakcinaciju u većini zemalja opada.

U svakom slučaju treba ljudima ponuditi edukativno-motivirajuću kampanju gdje će shvatiti zašto je važno upravo sad se cijepiti. Evo jedan primjer sa znanstvene strane: sada je ljeto, imamo puno vitamina. Da, to poboljšava imunološki sustav i ako netko želi idealno vrijeme, to je sada jer će nas za 6 mjeseci, ne samo s protutijelima nego i s memorijskim stanicama, taj imunitet braniti od virusa koji će zasigurno biti i sljedeću zimu već u nama – kazao je Đikić za RTL.

U Pakistanu, na primjer, kažu da nema korištenja mobitela ako se ne vakcinišete.

– U Evropi mladima pogotovo treba objasniti gdje je njihova korist – da će moći u zimu putovati, da će profesionalno moći raditi, da će studirati i da će se moći susretati. Ljudi koji će biti cijepljeni, koji će biti zaštićeni, imat će puno veću mogućnost kretanja u isto vrijeme, imat će mogućnost socijalizacije, što je vrlo bitno u društvu – kazao je.

Novi sojevi
Komentirao je i činjenicu da se u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama trenutno ublažavaju ili ukidaju epidemiološke mjere.

– Sada nemamo virusa oko nas, znači, ne postoji opasnost, ali sada je naš imunološki sistem pripreman za primanje antigena, stvaranje odličnog humoralnog, ali i staničnog imuniteta i upravo u jesen i zimu, kada će sigurno doći novi sojevi, nove varijante, tada ćemo mi kao pojedinci biti zaštićeni, a u isto vrijeme naš imunološki sustav bit će najoptimalnije spreman za borbu s novim virusima – kazao je Đikić.

S obzirom na to da brojke padaju, je li sad vrijeme za potpuno otvaranje i popuštanje mjera ili još uvijek ne?

Maske na otvorenom
Đikić smatra da zaštitne maske nije potrebno nositi vani.

– Nema potrebe stvarno, na otvorenom. Ja mislim da maske neće štititi na otvorenom, pogotovo u ovakvom dobu kretanja i neokupljanja u malim grupama na otvorenom prostoru – rekao je Đikić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh