Zdravlje

Oačajte “imunitet” vašim biljkama! Mlijeko čini čuda za povrtarske vrste i cvijeće, a evo kako da napravite rastvor

Kiša ili prekomjerno zalivanje prijete da unište rasad koji ste posadili ovog proljeća ili bar oslabi biljke. Baš zato je neophodno poboljšati im „imunitet“ i ojačati ih, a to je, prema riječima iskusnih baštovana, najbolje uraditi mlijekom.

Ova namirnica koju svi imamo u frižideru odlična je za zaštitu, ali i đubrenje povrtarskih vrsta i cvijeća.

Mlijeko sadrži kalijum, kalcijum, sumpor, fosfor, magnezijum, bakar, mangan, gvožđe i druge elemente koji će biljkama osigurati optimalan rast i zaštiti ih od bolesti, štetočina i insekata.
U ovom periodu, biljke su podložne pojavi gljivica, a rastvor od mlijeka je odlično sredstvo za prevenciju koji djeluje tako što stvara zaštitni sloj. Sasvim je dovoljno razloga da napravite ovaj rastvor i pomognete cvijeću da cvijeta raskošnije tokom ljeta.

Evo kako se pravi:

Najbolje je koristiti svježe, a ne dugotrajno mlijeko. Sve što je potrebno je da pomiješate mlijeko i vodu u razmjeri 1: 3.

Ovim rastvorom poprskajte biljke ili cvijeće, a najbolje bi bilo to učiniti u večernjim satima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh