Zdravlje

Veći broj mlađih muškaraca imao je upalu srčanog mišića nakon druge doze Pfizer i Moderna vakcine

Kako je objavio Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ta agencija i drugi zdravstveni regulatori istražuju pitanje upale srčanog mišića nakon što je izraelsko ministarstvo zdravstva objavilo da je pronašlo moguću vezu između tog medicinskog stanja kod mlađih muškaraca i vakcinacije Pfizer vakcinom protiv COVID-19.

Vakacina - Ilustracija / N1

Iz Agencije su izjavili da još uvijek istražuju mogući rizik i da još nije došla do konačnog zaključka o uzročno-posljedičnoj vezi između vakcine i miokarditisa i perikarditisa.

Dok su neki pacijenti trebali hospitalizaciju, većina se u potpunosti oporavila, naglasili su iz CDC-a.

Više od polovine slučajeva miokarditisa i perikarditisa u američkom sistemu praćenja nuspojava vakcina, nakon što su pacijenti primili drugu dozu vakcina Pfizer/BioNTech ili Moderna, dogodilo se kod onih u dobi između 12 i 24 godine, kazali su iz CDC-a.

U toj dobnoj grupi aplicirano je manje od devet posto vakcina.

– Tu doista postoji neravnoteža – rekao je dr. Tom Shimabukuro, zamjenik direktora CDC-evog Centra za sigurnost imunizacije, u prezentaciji savjetodavnom odboru američke Uprave za hranu i lijekove na sastanku u četvrtak.

– Većina slučajeva dogodila se unutar sedam dana od vakcinacije – dodao je Shimabukuro.

Prijavljena su 283 slučaja upale srčanog mišića nakon druge doze vakcina u onih između 16 i 24 godine, dok je očekivano između 10 i 102 slučaja u dobnoj grupi, kažu iz CDC-a.

Shimabukuro je naglasio da je sistem VSD, još jedan koji prati sigurnost vakcina, utvrdio povećanu incidenciju upala srčanog mišića u dobnoj grupi između 16 i 39 godina nakon druge doze vakcina, u poređenju s postotkom zabilježenim nakon prve doze.

Izraelsko ministarstvo zdravstva reklo je ranije da je pronašlo moguću vezu između vakcina i malog broja slučajeva miokarditisa kod mlađih muškaraca koji su primili Pfizer vakcinu.

CDC je rekao da će održati sastanak Savjetodavnog odbora za imunizaciju sljedeće sedmice kako bi se dodatno analizirali dokazi i procijenio rizik od miokarditisa nakon vakcinacije vakcinama mRNA protiv COVID-19.

Iz Pfizera su naglasili da podupiru analizu CDC-a, ali i naglasio da je broj vrlo malen s obzirom koliko je doza vakcine upotrijebljeno.

Oko 130 miliona ljudi u SAD-u primilo je obje doze jedne od mRNA vakcina.

Iz Moderne su objavili da nisu uspostavili vezu između tog srčanog stanja i vakcine, ali da aktivno rade s predstavnicima javnog zdravstva i regulatorima na daljoj analizi tog pitanja,piše Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh