Zdravlje

Osam stvari koje ne smijete raditi nakon carskog reza

Carski rez je operacija kojom se beba porađa kroz rez trbušne stjenke i maternice. Kao i nakon svake operacije, i poslije carskog reza potrebno je vrijeme oporavka pri čemu je najvažnije zarastanje ožiljka. Oporavak obično traje šest sedmica, a unutar toga perioda žena treba paziti, odnosno izbjegavati neke radnje.

Trudnica - Ilustracija / Gugu.ba

1. Unutar šest sedmica poslije carskog reza izbjegavajte podizati bilo što teže od vašeg novorođenčeta, kao i sve ostale teže fizičke aktivnosti. Kućanske poslove također pokušajte izbjegavati što je duže moguće kako bi ožiljak brže zarastao.

2. Ne preporučuje se sjedati za volan barem 6 sedmica nakon poroda carskim rezom. Neki pokreti bit će vam bolni i nekoliko mjeseci nakon poroda.

3. Ne zaboravite piti dovoljno tekućine. Nakon carskog reza mnoge žene imaju problema sa stolicom jer je abdomen osjetljiv i bolan. Zato je važno piti dovoljne količine vode, zdravo jesti i kretati se čim to možete kako bi crijeva bila aktivnija i kako ne bi došlo do zatvora.

I ne brinite se: šavovi vam neće popucati dok vršite veliku nuždu.

4. Izbjegavajte spavati na stomaku. Spavanjem na stomaku može se produžiti vrijeme zacjeljivanja ožiljka s obzirom da je šav pod pritiskom. A ionako će vam spavati na leđima vrlo vjerovatno biti najugodnije, a nekim ženama paše i spavanje na boku.

Spavanje na lijevom boku preporučuje se i u slučaju visokog pritiska. Može se dogoditi da će vam pomicanje na bok biti neugodno, možda i bolno, ali kada dospijete u tu poziciju, odnosno legnete na bok osjećat ćete se dobro.

5. Izbjegavajte se*sualni odnos unutar šest sedmica poslije poroda. Se*s prije toga može biti bolan i neugodan, a i ožiljku treba dati vremena da zaraste.

6. Izbjegavajte korištenje stepenica barem dvije sedmice nakon carskog reza. Ako je vaša spavaća soba ili bebina soba smještena na spratu, premjestite se privremeno u prizemlje kako se ne biste trebali penjati gore-dolje po stepenicama nekoliko puta dnevno. Kada počnete koristiti stepenice, hodajte polagano i pažljivo.

Zamolite nekoga da vam pomogne dok hodate kako biste se, ako je potrebno, mogli osloniti na njega. Osjetite li bol ili se umorite hodajući stepenicama, stanite i odmorite se.‘Radi lakšeg i bezbolnijeg kretanja preporučuje se nošenje laganog steznika koji je najbolje kupiti u za to specijaliziranim prodavnicama.

7. Dobijete li temperaturu ili osjećate bol koja ne prolazi, odnosno postaje sve jača, nikako nemojte to zanemariti. To može biti znak infekcije.

8. Izbjegavajte kupanje u kadi (birajte tuširanje), javnom bazenu i vrućoj kupelji sve dok vam ožiljak ne zaraste i dok više ne krvarite (i nakon carskog reza krvarenje je uobičajeno). Također, izbjegavajte korištenje tampona.

Nakon zarastanja ožiljka rodilja može ožiljak mazati preparatima za brže i ljepše cijeljenje rana koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji u apotekama ili pak stavljati silikonski flaster na ranu, prenosi portal Zadovoljna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh