Zdravlje

Koliko često treba mijenjati plombe? Stomatolog upozorio: 3 znaka su alarm, ne čekajte da vam se dese!

Većina vjeruje da “crne” plombe traju zauvijek, evo šta je istina.

Zubar - Aura.ba

Ne tako mali broj ljudi vjeruje da “crne” odnosno amalgamske plombe traju zauvijek. S obzirom na činjenicu da u ustima tokom žvakanja hrane stalno odvijaju procesi, da ova punjenja nisu u sterilnom okruženju, ipak je logično zaključiti da ih je s vremena na vrijeme potrebno zamijeniti.

Zubne plombe smatraju se stomatološkim materijalima kojima se nadoknađuje izgubljeni dio zuba usljed pojave karijesa, erozije ili ukoliko dođe do lomljenja zuba. Plombe su potrošan materijal i poslije određenog vremena ih je neophodno zamijeniti.

“Bez obzira na to koliko je punjenje savremeno i kvalitetno, kao što su bijele, odnosno kompozitne plombe, ipak je riječ o materijalu koji nije prirodan i za koji je malo vjerovatno da će ostati u zubu cijelog života”, kaže stomatolog Ilja Antonov i objašnjava šta uništava plombu, prenosi “Novi”.

“Činjenica da se materijal stavlja u zub koji je već pogođen ‘uništen’, takođe utiče na stabilnost plombe. Po pravilu, zub se lomi i kvari u zoni u kojoj se vrši maksimalni pritisak na njega, uključujući žvakanje. Plomba smeštena u zub pod pritiskom, tokom žvakanja, sama počinje da vrši pritisak na tanke i prethodno istanjene zidove zuba”, kaže stručnjak i dodaje da je period koji se smatra optimalnim za zamjenu plombi individulan.

Ono što malo ko zna jeste i da sama plomba može vremenom da se “pokvari”, usled pritiska zuba i zubne gleđi na nju.

Da biste znali kada je vreme za zamjenu plombe, obratite pažnju na sljedeće znake:

* pojava karijesa ispod i pored plombe

* odlamanje dijelova plombi ili pojave pukotina između plombe i zuba

* ispadanje plombe

Oni su siguran znak da je vrijeme za posjetu stomatologu, ističe Antonov, prenosi Mondo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh