Zdravlje

Stiže Pfizerov novi lijek protiv Covida / Đikić pojasnio o čemu se radi i poručio: To su ohrabrujuće vijesti

Naš lijek protiv covida-19 koji se uzima oralno kod pojave prvih znakova bolesti mogao bi biti dostupan do kraja ove godine, rekao je nedavno Albert Bourla, izvršni direktor farmaceutskog diva Pfizer koji, je s njemačkom kompanijom BioNTech, razvio prvo cjepivo protiv covida-19.

Ivan Đikić - N1info.com

Pfizer je objavio i da je u tijeku prva faza kliničkih ispitivanja eksperimentalnog lijeka PF-07321332, prve tablete specifično dizajnirane protiv koronavirusa SARS-CoV-2. Tijekom prve faze kliničkih istraživanja ispitat će se sigurnost lijeka na oko 60 dobrovoljaca u SAD-u i Belgiji.

– To su ohrabrujuće vijesti. Započeli su prvu fazu kliničkih ispitivanja 23. marta ožujka i završit će u svibnju. Iz Pfizera najavljuju da će uspjeti završiti drugu i treću fazu kliničkih ispitivanja do kraja godine jer postoji velik broj zaraženih pojedinaca i ispitivanja se mogu provesti jako brzo. Taj antivirusni lijek je napravljen kao inhibitor enzima proteaze SARS-CoV-2 virusa, rekao je hrvatski naučnik Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.Nekoliko akademskih grupa je u prošloj godini opisalo ulogu dvije virusne proteaze (glavne i papainu slične) koje djeluju zajednički i obje su neophodne za umnažanje novih virusa i širenje zaraze. Novi je lijek usmjeren ciljano protiv glavne proteaze. Naša je grupa opisala ulogu papainu slične proteaze za prijenos virusa i taj značajan rad objavljen je u časopisu Nature. Jedino zajedničkim naporima akademskih grupa i farmaceutske industrije moguć je ovako brz razvoj novih i specifičnih antivirusnih lijekova, dodao je Đikić za Jutarnji

Dok su u početku pandemije farmaceutske kompanije uglavnom bile fokusirane na razvoj cjepiva, sada mnoge od njih pokušavaju razviti specifične lijekove protiv covida-19. Pritom je zastupljeno nekoliko pristupa razvoja lijekova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh