Zdravlje

Zašto toliko beba u Brazilu umire od korone?

Prošloje više od godinu dana od početka pandemije, a Brazil sada bilježi rekordne brojke novozaraženih i umrlih. Unatoč velikom broju dokaza da mala djeca rijetko umiru od posljedica zaraze covidom-19, u Brazilu je do sada od te bolesti umrlo 1300 beba.

index

Liječnik jednogodišnjeg sina Jessike Ricarte odbio ga je pravovremeno testirati na covid-19 rekavši da njegovi simptomi ne odgovaraju profilu zaraze. Dva mjeseca kasnije maleni Lucas je umro zbog komplikacija nakon zaraze koronavirusom.

“Draga moja, ne brini se. Ne treba ga testirati na koronavirus”
Početkom svibnja 2020. Lucas se počeo loše osjećati i bio je nervozan. Jessika je prvo pomislila da se radi o izbijanju zubića ili da ga malo boli grlo, ali ubrzo je Lucas dobio temperaturu i počeo otežano disati te ga je ona odvela u bolnicu i zatražila da ga se testira na koronavirus.

“Liječnik mu je stavio oksimetar koji je pokazivao da mu je razina kisika u krvi 86%. Sad znam da to nije normalno”, kazala je Jessika, a prenosi BBC.

S obzirom na to da Lucas nije imao jako visoku temperaturu, liječnik joj je rekao da ga ne treba testirati.

“Draga moja, ne brini se. Ne treba ga testirati na koronavirus. To je vjerojatno samo blaga upala grla”, kazao je.

Dodao je da se mala djeca rijetko zaraze covidom-19, dao joj je antibiotike i poslao ih kući. Tada se u Brazilu nije bilo moguće testirati privatno.

Test je na kraju bio pozitivan
Nakon što je maleni Lucas deset dana uzimao antibiotike, neki njegovi simptomi su nestali, ali je još uvijek bio jako umoran. Kako su tjedni prolazili, on je bio sve umorniji i pospaniji.

3. lipnja počeo je opetovano povraćati te ga je majka ponovo odvela u lokalnu bolnicu gdje ga je liječnik testirao na covid-19 kako bi isključio mogućnost da je zaražen. No rezultat je bio pozitivan.

Lucas je ubrzo prebačen u drugu bolnicu, na odjel za dječju intenzivnu njegu, gdje mu je dijagnosticiran multisistemski inflamatorni sindrom (MIS). Na odjelu je prebačen na respirator, a liječnik je majci kazao da je maleni Lucas imao srčani udar.

Nakon nekog vremena Lucasu je počelo biti bolje te su mu doktori odlučili izvaditi cijev s kisikom.

“Kad je čuo naše glasove, počeo je plakati”, rekla je Jessika i dodala da je to posljednji put da je imao normalnu reakciju na njih. Kasnije je “izgledao paralizirano”. Liječnici su napravili CT i ustanovili da je dječak imao i moždani udar,piše Index

“Te noći sam sanjala da mi je Lucas prišao i poljubio me u nos. San je bio prekrasan, pun ljubavi i probudila sam se sretna. Zatim sam pogledala svoj mobitel i vidjela 10 propuštenih poziva liječnika”, ispričala je majka.

Kada je nazvala doktora, on joj je kazao kako su tijekom noći Lucasu otkucaji srca i razina kisika naglo opali te je umro rano tog jutra.

Jessika je sigurna da bi njeno dijete preživjelo da je na vrijeme bilo testirano i da mu je na vrijeme pružena liječnička pomoć.

“Lucas je imao nekoliko upalnih procesa, bile su vidljive promjene na 70% pluća, a srce mu se povećalo za 40%. To se sve moglo izbjeći”, kazala je.

Mala djeca i teške posljedice nakon zaraze covidom-19
“Mnogi su u zabludi i misle da mala djeca nisu u riziku od razvijanja teških simptoma nakon zaraze covidom”, rekla je liječnica Fatima Marinho, viša savjetnica međunarodne zdravstvene nevladine udruge Vital Strategies. Dapače, njeno istraživanje pokazuje da je šokantno velik broj djece i beba pogođen ovim virusom.

Između veljače 2020. i 15. ožujka 2021. covid-19 ubio je u Brazilu najmanje 852 djece do devet godina starosti, uključujući 518 beba mlađih od godinu dana, prema podacima brazilskog Ministarstva zdravstva.

Marinho je izračunala višak smrtnih slučajeva od nespecifičnog akutnog respiratornog sindroma tijekom pandemije i otkrila da je u tom periodu bilo 10 puta više smrtnih slučajeva od ovog neobjašnjivog respiratornog sindroma nego prethodnih godina.

Ona procjenjuje da je, ako se dodaju i te brojke, od covida-19 od početka pandemije umrlo 2060 djece mlađe od devet godina, uključujući 1302 bebe.

Zašto se to događa?
Stručnjaci smatraju da se zbog velikog broja slučajeva u Brazilu povećala i vjerojatnost da će među težim slučajevima biti i male bebe te djeca.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro i dalje se protivi strogim mjerama i lockdownu, unatoč tome što se u zemlji pojavio soj koji je mnogo zarazniji od prvotnog. Prošloga mjeseca je u Brazilu od covida umrlo dvostruko više ljudi nego u bilo kojem mjesecu pandemije, a trend rasta se nastavlja.

Još jedan problem je nedostatak testiranja kod djece. Marinho je rekla da se maloj djeci često prekasno dijagnosticira covid, kada su već ozbiljno bolesna.

“Imamo ozbiljan problem s otkrivanjem slučajeva zaraze kod male djece. Nemamo dovoljno testova za opću populaciju, još manje za djecu. Budući da dolazi do kašnjenja u dijagnozi, dolazi do kašnjenja u skrbi za zdravlje djeteta”, kazala je.

To nije samo zato što je malo kapaciteta za testiranje nego i zato što je lakše propustiti ili pogrešno dijagnosticirati simptome kod djece jer se ta bolest kod njih drugačije očituje.

“Djeca češće imaju proljev i jake bolove u trbuhu i prsima. Budući da dolazi do kašnjenja u dijagnozi, kada dijete stigne u bolnicu već se nalazi u ozbiljnom stanju i može doći do smrtnog ishoda”, objasnila je.

Još neki faktori su stopa siromaštva i pristup zdravstvenoj zaštiti.

“Najugroženija su djeca s crnom bojom kože i ona iz vrlo siromašnih obitelji jer im je najteže pristupiti zdravstvenoj zaštiti. To su djeca koja su najviše izložena riziku od smrti”, kazala je Marinho.

Kada potražiti pomoć liječnika?
Iako se djeca mogu zaraziti covidom-19, rijetko imaju ozbiljne posljedice. Ako se vaše dijete osjeća loše i ako je bolesno, vjerojatnije je da se radi o nekoj drugoj bolesti, a ne o covidu-19.

No ako roditelji primijete ove simptome kod djeteta, bilo bi dobro da odmah potraže hitnu liječničku pomoć:

– ako je dijete postalo blijedo, ako je dobilo mrlje po tijelu koje nalikuju na šare i ako je pri dodiru njegova koža jako hladna

– ako nepravilno ili otežano diše

– ako otežano diše i ako je istovremeno jako uznemireno ili ne reagira na podražaje

– ako je jako uznemireno, zbunjeno, vrlo letargično (teško ga je probuditi) ili prestane reagirati na podražaje

– ako ima plavkastu boju usta

– ako dobije osip

– ako ima bolove u testisima (to se posebice odnosi na tinejdžere)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh