Zdravlje

Pomaže da kosti zarastu, uklanja modrice i sportske povrede! Ovu biljku su koristili za tretiranje čira

Na kanalu Snagabilja pronašli smo sve o gavezu, koliko je ova biljka zdrava i kako se pripremaju melem i tinktura od gaveza.

Gavez - Youtube printscreen/snagabilja

Spoljašnja upotreba

Važno je i da se kost namjesti i da bude u pravom položaju prije nego što se tretira. Pored kaše od gaveza, pravi se melem od gaveza i tinktura od gaveza, piše “Srbija Danas“.

Melem od gaveza je izuzetno dobar za reumatizam, probleme sa kostima, mišićima. Melem može da se pravi od korijena, ali i od listova.

Tinktura se pravi tako što se koren presječe na pola i u njega se doda alkohol. Tinktura se razblažuje prokuhanom vodom i koristi se za tretiranje u slučaju modrica, udaraca, sportskih povreda.

Unutrašnja upotreba

U narodnoj medicini se gavez koristio i za tretiranje čira na dvanaestopalačnom crijevu, jer sadrži alantoin koji podstiče obnavljanje ćelija. Međutim, gavez ima i sastojke koji oštećuju jetru, zbog čega se u slučaju da imate problem sa jetrom ili bilo ko od članova vaše porodice i familije, nemojte ga koristiti.

Melem od gaveza, priprema

250 grama svinjske masti ili putera
25 grama korijena gaveza
25 grama listova i cvetova gaveza

Otopite mast i u nju sipati prvo korijen, pa listove gaveza. Smanji se temperatura i sve se sjedini. Čim čujete zvuk prženja skinite smjesu sa šporeta i miješajte je još dva minuta.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh