Zdravlje

Jako važan vitamin! Poboljšava mušku plodnost, snižava rizik od raka debelog crijeva, a neophodan je i za jačanje imuniteta

Prevencija i jak imunitet su ključni u borbi protiv koronavirusa.

Vitaminske tablete - Moj.ba

Lekari objašnjavaju zašto je vitamin D veoma značajan u borbi protiv ovog opakog virusa:

Kod onih koji puno vremena provode u zatvorenom prostoru, može se javiti nedostatak ovog vitamina. S obzirom da je najveći njegov izvor Sunce, suplementi su u ovom slučaju poželjni, jedino ćete ga na taj način obezbjediti u dovoljnim količinama.

Vitamin D igra značajnu ulogu u mnogim funkcijama organizma. Kada se pojavi deficit, tjelo postaje ranjivije i manje otporno na bolesti i viruse. Redovnom primjenom imunitet jača, a samim tim tijelo postaje otpornije na viruse.

Vitamin D ili od milja nazvan sunčev vitamin je naširoko proučavan kao vitamin čija konzumacija za sobom povlači mnoge zdravstvene dobrobiti. On je neophodan organizmu zbog regulacije apsorpcije kalcijuma i izgradnje zdravih kostiju, a ima i pozitivan uticaj na imuni sistem.

Gotovo da nema istraživanja koje nije ustanovilo njegov pozitivan efekat. Tako vitamin D snižava nivo lošeg holesterola, pomaže u zaštiti od šećerne bolesti i oboljenja srca, ublažava bol povezanu s fibromialgijom, štiti od senilne makularne degeneracije oka (glavnog uzroka sljepila kod starijih osoba), ublažava simptome psorijaze, poboljšava mušku plodnost, snižava rizik od karijesa, raka debelog crijeva, zloćudnog oblika raka kože melanoma, agresivnog raka dojke, rahitisa, osteoporoze i depresije.

Stručnjaci preporučuju između 400 i 800 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno kako bi se zadovoljile potrebe organizma, piše “Informer“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh