Zdravlje

Zašto ne smijete koristiti mobitel čim se probudite

Prva stvar koju mnogi naprave čim ujutro otvore oči, jest da uzmu svoj pametni telefon u ruke kako bi provjerili nove poruke i obavijesti.

Mobitel - 123RF

Ova svakodnevna navika zapravo jako negativno utječe na produktivnost u ostatku dana.

Stručnjaci upozoravaju da uzimanje mobitela u ruke odmah nakon buđenja može povećati stres i uzrokovati osjećaj prezasićenosti informacijama. Drugim riječima, uništavate svoj dan i prije nego je uopće započeo.

Dobra vijest je da uvođenje malih promjena i usvajanje nekoliko jednostavnih navika u svakodnevnoj jutarnjoj rutini može imati velik utjecaj na to kako ćete se osjećati tokom dana.

Nakon što ujutro otvorite oči, umjesto da prvih pola sata provedete na mobitelu, odvojite vrijeme za svoju malu jutarnju rutinu. Neke od stvari koje možete raditi su:

Pospremanje kreveta
Iako zvuči prejednostavno da bi bilo istinito, pospremanje kreveta nakon buđenja poboljšava kvalitetu života. Svakodnevno pospremanje kreveta ujutro pružit će vam osjećaj zadovoljstva i pomoći boljoj disciplini.

Istezanje
Tijekom spavanja tijelo postaje ukočeno, a nježno istezanje nakon buđenja pomaže opustiti mišiće i povratiti fleksibilnost. Samo 5 minuta istezanja ujutro ublažava napetost ligamenata i zglobova te poboljšava cirkulaciju.

Meditacija
Odvojite li nekoliko minuta svakog jutra, sjednete na pod, zatvorite oči i pokušate se fokusirati na disanje, već nakon nekoliko dana osjetit ćete pozitivne promjene. Jutarnja meditacija pomoći će da tijekom dana budete više koncentrirani i boljeg raspoloženja.

Ako vaše jutro započinje haotično, probudite se pola sata ranije i to vrijeme odvojite samo za sebe. Nakon što usvojite mirnu jutarnju rutinu, primijetit ćete koliko ste opušteniji i smireniji tokom dana, prenosi “Centar zdravlja“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh