Zdravlje

Čiste pluća, liječe kašalj i upalu! Ovo su najbolji čajevi za oporavak nakon bolesti, podižu imunitet!

Sadrže važne vitamine i minerale!

Caj - Milano.pinkitalia.it

Ukoliko želite da ojačate imunitet i pluća najbolji način da to učinite je da koristite prirodne proizvode koji čiste i detoksikuju organizam. Za početak, počnite zdravije da se hranite i da unosite dosta tečnosti, a tu podrazumijevamo vodu i čajeve koji su za to veoma pogodni.

Bokvica za kašalj i iskašljavanje

Bokvica ima obilje vitamina koji podižu i jačaju imuni sistem. Sadrži vitamin A, C i K, a od minerala gvožđe i kalcijum. Za bokvicu se smatra da je najbolji čaj za pluća. Ona se koristi za podizanje imuniteta, te je česti prirodni lijek kod prehlada.

Ova biljka koja ima izgled nalik na korov će vam pomoći da izbacite šlajm iz pluća. Ona ima takozvani prirodni biljni ljepak čime umanjuje iritaciju i utiče na smirivanje kašlja. Potom, bokvica će razrijediti šlajm i podstaći njegovo iskašljavanje.

Najbolje je da se pije čaj od svježih listova bokvice, upravo zbog biljnog ljepka i lakšeg izbacivanja šlajma.

Kopriva čaj smiruje kašalj

Možda najbolji čaj za čišćenje pluća i bronhija je čaj od koprive. Najviše će pomoći pušačima koji žele da olakšaju disanje. Čaj od koprive za pluća djeluje tako što smiruje napade kašlja i pomaže obnavljanju plućne maramice.

Kopriva je veoma ljekovita biljka, to se da videti samo po činjenici da jedna šolja čaja sadrži oko 300% dnevnog unosa vitamina K. Preporučuje se onima koji imaju problema sa anemijom, a nerijetko se koristi i u njezi lica i kose.

Bosiljak smiruje kašalj

Bosiljak je aromatična jednogodišnja biljka, koja ima antibakterijsko dejstvo. Sadrži vitamine A, K, C, B6. Takođe, u njemu se nalazi i mnoštvo minerala kao što su magnezijum, gvožđe mangan i kalijum.

Predstavlja jednu od najpoznatijih biljaka u narodnoj medicini, koristi se kao ukusan začin. Jedna od njegovih najčešćih upotreba je upravo bosiljak za kašalj, za sinuse, upalu pluća.

Možete upotrebljavati kao lijek čitavu biljku, zajedno sa sjemenom, ali korisni su i njeni listovi od kojih se pravi čaj. Pored toga što će pomoći kod iskašljavanja šlajma, bosiljak ima i sedativno dejstvo, pa će umiriti ubrzane otkucaje srca koji nastaju iskašljavanjem.

Ako želite da ubrzate proces iskašljavanja preporučujemo vam da se inhalirate bosiljkom. U litar vode stavite dvije kašike suhog bosiljka, poklopite na 10 minuta, da vri, a onda udišite isparenja. Inhalacija ne treba da traje duže od 10 minuta. Ovo je odlično i za upalu sinusa i pražnjenje nosa, piše “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh