Zdravlje

Tokom pandemije više ljudi umire od infarkta

Prema rezultatima studije, smrtna stopa usljed infarkta miokarda je porasla u poređenju s prošlom godinom

Mjerenje tlaka - Telegraf.rs

Studija koja se provodila u Americi ističe kako je manje hospitalizacije otkad traje pandemija, ali je porastao broj smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti. Studija je objavljena u magazinu ”American College of Cardiology”, gdje su naučnici pokušali otkriti koliko je smrtnih slučajeva od posljedica kardiovaskularnih bolesti otkad traje pandemija i šta je uzrok.

Izbjegavaju posjetu bolnici
Prema rezultatima studije, smrtna stopa usljed infarkta miokarda je porasla u poređenju s prošlom godinom. Smrt kao posljedica hipertenzije je, također, u porastu.

Autor studije, dr. Riš Vadera (Rishi Wadhera), kardiolog na Univerzitetu Harvard, smatra kako je ta statistika povezana s nekoliko razloga, a prvi, prema njegovim riječima, i onaj koji najviše zabrinjava, jeste taj što su pacijenti poput onih koji dožive infarkt i trebaju hitnu ljekarsku pomoć tokom pandemije izbjegavali posjetu bolnici zbog straha od zaraze koronavirusom.

– Usto su pacijenti možda imali problema s pristupom njezi, ili doživjeli odgodu termina za važne zahvate, iz jednostavnog razloga što su bolnice pune pacijenata i resursi su potrošeni – pojašnjava Vadera.

Medicinska pomoć
Na kraju, moguće je da neke smrti reflektiraju stanje bez dijagnoze i komplikacije nastale usljed nedijagnosticiranog COVID-a, dodaje te ističe kako je važno tražiti medicinsku pomoć bez obzira na strah od zaraze, pogotovo sad kad su tu rezultati ovih istraživanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh