Zdravlje

Koronavirus može potaknuti razvoj jedne podmukle bolesti?

Već se zna da koronavirus oštećuje srce, pluća, mozak, jetru i bubrege, a osobe koje imaju već neke prijašnje komorbiditete teže su pogođene infekcijom koronavirusa.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Međunarodni tim znanstvenika istražuje povezanost između infekcije virusom SARS-CoV-2 i pojave dijabetesa. Znanstvenici smatraju da infekcija koronavirusom možda potiče aktivni nastanak dijabetesa. Uspostavljen je i globalni registar koji prati ovaj problem, prenosi New Atlas.

Već se zna da koronavirus oštećuje srce, pluća, mozak, jetru i bubrege, a osobe koje imaju već neke prijašnje komorbiditete teže su pogođene infekcijom koronavirusa. Osobe koje su pretile, ili pak koje već boluju od dijabetese ili srčanih bolesti imaju teže simptome bolesti, a neki su liječnici počeli primjećivati porast slučajeva dijabetesa nakon zaraze virusom SARS-CoV-2. Zdravi pacijenti tako su nakon infekcije razvili simptome dijabetesa, prenosi RTL.

Početkom 2020. doktor Francesco Rubino sa King’s Collegea u Londonu počeo je primjećivati sve više slučajeva dijabetesa u ljudi koji su oboljeli od Covida-19. Rubino je uz pomoć drugih znanstvenika formirao projekt CoviDiab – globalni registar izvješća doktora o pacijentima koji su razvili dijabetes nakon zaraze koronavirusom.

Glavna zadaća navedenog registra je odrediti opseg i fenotip novonastalog dijabetesa koji je definiran hipoglikemijom – nenormalno niskom razinom šećera (glukoze) u krvi. Navedeni registar bilježi slučajeve zaraze koronavirusom popraćene pojavom dijabetesa kod osoba koje prije nisu bolovale od istog. prenosi “N1“.

ovezanost covida-19 i dijabetesa
Od početka pokretanja registra, sve je više dokaza o povezanosti covida-19 i pojave dijabetesa. Pregledom i analizom registra potkraj 2020. objavljeni su podaci osam studija provedenih na 3700 pacijenata, te su otkrivena 492 nova slučaja dijabetesa.

U novoj studiji praćeno je oko pedeset tisuća pacijenata pet mjeseci nakon otpusta. U radu koji još nije potvrđen, utvrđeno je da je 4,9 posto hospitaliziranih imalo novonastali dijabetes.
“Smatramo da postoji međusobna povezanost između koronavirusa i pojave dijabetesa zbog toga što virus može izazvati nepravilan metabolizam šećera u organizmu”, utvrđuje Rubino za The Guardian. p

Daljnjim istraživanjima dodatno će se utvrditi međusobna povezanost virusa i dijabetesa, no definitivno se smatra kako postoji uzročno-posljedična veza, posebice kod osoba sklonijih dijabetesu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh