Zdravlje

KAKO ŽENA MOŽE DA PREPOZNA HPV VIRUS: Jedna stvar je najvažnija

Koji simptomi mogu ukazivati na humani papiloma virus…

Žena - Kurir.rs

Humani papiloma virus (HPV) je infekcija genitalnog sistema koja je u savremenom vremenu postala učestala kod žena, a istraživanja pokazuju da zanemarivanje ove infekcije povećava rizik od raka grlića materice.

Ova infekcija je vrlo uporna i otporna na mnoge lijekove, a jedina zaštita su preventivni redovni ginekološki pregledi. Najkasnije nakon 3 godine stupanja u se*sualni odnos savjetuje se da uradite Papanicolau test i preporučuje se da ga radite na svakih 6 mjeseci.

Simptomi

Kod ove infekcije najčešće ne dolazi do simptoma, a jedini način da prepoznate infekciju jeste ginekološki pregled. Kao glavni simptom infekcije, kod ozbiljnijih sojeva bolesti, pojavljuju se kondilomi (bradavice) i najčešće se javljaju kod osoba sa slabim imunitetom, jer organizam ne može sam da se izbori sa virusom.

HPV genitalija najčešće se prenosi se*sualnim putem, a kod osoba koje imaju oslabljen imunitet i zanemaruju infekciju može doći do komplikacija.

Zbog toga je važno da brinete o svom zdravlju i redovno odlazite na ginekološke preglede, piše “Lovesensa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh