Zdravlje

10 SUPTILNIH ZNAKOVA: Mozak je počeo da propada!

Mozak treba tretirati kao sve mišiće u tijelu – da bi pravilno funkcionisao, potreban mu je stalni trening

Mozak - Dnevnik.hr

Ljudski mozak voli da uči. Ipak, ako mu date šansu da bude lenj, mozak će tu šansu da iskoristi. I koristiće je sve dok ne počne da propada. Ukratko, mozak je kao mišić – da bi bio zdrav i funkcionalan, mora konstantno da se “trenira”.

Demencija nikada ne dolazi iznenada – ona šalje znake upozorenja, samo je na vama da li umete da ih prepoznate ili ne.Ovih deset tihih znakova upozoravaju da je mozak polako počeo da propada, piše Cluber:

1. Postali ste osetljivi na kritiku, dok vi često kritikujete druge.

2. Ne želite da učite nove stvari. Na poslu vam treba puno vremena da usvojite novu strategiju ili naučite da radite u novom programu na računaru.

3. Sve počinjete rečenicu sa: “Nekada…” Sećate se starih dana sa nostalgijom.

4. Možete da pričate o nečemu beskrajno, uprkos tome što sagovornik nije zainteresovan za temu. Važno vam je samo da je vama tema zanimljiva.

5. Teško vam je da se koncentrišete dok čitate ozbiljnu literaturu. Motak vam je lenj i više ne želi da radi ono što zahteva veliku koncentraciju i pažnju.6. Nekad vam je teško da pronađete reči kojima želite da se izrazite, ne možete odmah da se setite dobro poznate reči.

7. Počinjete da raspravljate o stvarima koje zapravo ne razumete najbolje, na primer, o politici ili ekonomiji, a vama se čini da toliko poznajete te teme da biste lako mogli da postanete predsednik države ili uspešan biznismen.

8. Kada morate da birate između novog i dobro poznatog, birate drugo. Radije ćete ponovo čitati istu knjigu ili gledati komediju koju ste gledali puno puta, nego izabrati novo delo,piše Stil

9. Čvrsto se držite davno ustanovljenih rituala. Na primer, pijete kafu isključivo odmah nakon buđenja ili gledate vesti u tačno određeno vreme, i shvatate tragično ako vam se ta rutina poremeti.

10. Počeli ste da držite drugima predavanja, da ih vređate, ali ne mislite da to radite iz zlobe već zato što je to dobro za njih.

Da li ste se prepoznali u nekom od ovih znakova?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh