Zdravlje

Kako je Amina dvaput pobijedila koronavirus

Amina Bajraktarević Matović jedna je od osoba koja je dva puta oboljela od kovida.

Koronavirus - Srbijadanas.com

Amina se trenutno oporavlja nakon što je drugi put zaražena koronavirusom. Prvi put u novembru prošle godine uz blage simptome. Kontrolu antitijela nije radila. Ponovo da oboli u tako kratkom roku je, prema njenom mišljenju, bilo skoro pa nemoguće. Posebno jer se pridržavala svih propisanih mjera.

“Međutim, krajem februara ove godine sam osjetila hunjavicu ponovo i kihanje, što je bilo sasvim normalno za ovo doba godine. Ali naveče sam opet imala temperaturu 38,9 i javila sam se svojoj doktorici”, kaže Amina.

Prema preporuci doktorice, ponovo se testirala i uradila rentgen pluća.

“Ovaj put pored toga što sam bila pozitivna na koronu, imala sam i upalu pluća. Nisam imala temperaturu, nisam kašljala, međutim, imala sam neke čudne bolove u plućima.”

Amina se izvukla bez većih posljedica. I drugi put je pobijedila koronu, javlja Federalna televizija.

Struka napominje da je pored stečenog imuniteta i preležane korone, moguće da se ponovo razbolite. Istina, to je individualno i zavisi od imunološkog sistema.,piše Federalna

“Postoji taj tzv. protrahirani oblik korona infekcije koji se javlja u određenim vremenskim periodima nakon preležane infekcije. Da li je to virus ostao umiren u nekim dijelovima tijela pa se kasnije aktivirao sa promjenom imunološkog statusa organizma s drugim bolestima koje se mogu javiti”, pojašnjava infektolog dr. Bakir Nakaš.

“Važno je istaći da su to obično osobe koje su svoje prvo zaražavanje kovidom prošli ili asimptomatski, dakle bez ikakvih simptoma, ili s blažom kliničkom slikom ne stvorivši pritom dovoljno antitijela”, navodi dr. Željko Ler, epidemiolog.

Stručnjaci savjetuju da se osobe koje su pobijedile korona virus moraju i dalje pridržavati svih epidemioloških mjera. Upravo Aminin primjer nam govori da moramo biti oprezni jer zaboravljamo da je ovo virus koji je i nakon više od godinu dana u nekim segmentima nepoznanica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh