Zdravlje

Napravite sami domaći kvasac! A da bi recept uspio nabavite drvenu varjaču i slijedite uputstva

U vremenu električnih pekara i kupovnog kvasca, postovati recept za domaći kvasac dođe kao nerazuman potez.

Tijesto - Informer.rs

Tačno je da se može kupiti i u radnji. Međutim, kada se bavite zdravim i održivim životom, način izrade domaćeg kvasca, piše se na prvoj strani sveske sa receptima.

Kako to funkcioniše?

Da li znate da kvasac zapravo živi na biljkama? Sve dokle god mu je toplo, vlažno i ima šta da jede, on će živjeti. Sve voće, povrće i žitarice koje jedemo na sebi imaju kvasac. Imajući to u vidu, koristeći različite biljke možemo dobiti i različiti ukus kvasca a tako i hljeba koji mijesimo.

Jednostavnim potapanjem željene biljke ili žitarice u vodu, možemo izvršiti odvajanje kvasca pa zatim iskoristiti tu vodu za izradu testa. Voda i kvasac pokreću proces fermentacije, koji dalje pomiješani sa brašnom daju tijesto za hljeb. U literaturi ćete naći i riječ starter, a u našem narodu se koristi i riječ maja a radi se zapravo o istoj stvari.

Kako se pravi prirodni kvasac?

Kao što smo rekli, kvasac je već prisutan na žitaricama pa u kombinaciji sa vodom, on će se odvojiti i počet će fermentaciju uz pomoć skroba iz žita. Međutim, mi možemo ubrzati proces dodavanjem šećera.

Da bi ste napravili kvasac od brašna potrebno je sljedeće:

1 šolja brašna

1 šolja mlake vode

Veća staklena tegla ili neki sud u kome ćete kultivisati kvasac. Nije poželjno da bude od plastike.

1 kašika šećera, fruktoze ili melase (maltexa) – opciono, ako želimo da se kvasac brže fermentiše. Ne bi smo savjetovali med jer je on prirodan antiseptik. Nakon fermentacije, kvasac će pojesti šećer tako da ne morate brinuti.

Izrada i korišćenje

Pomiješajte sve sastojke u kompaktnu masu, pokriti gazom ili folijom i ostavite na toplom, u blizini radijatora ili slično ali ne na njemu, jer direktna toplota ubija kvasac.

Proces fermentacije traje od 3-7 dana u zavisnosti koje ste brašno koristili i da li se dodali šećer. Gotovo je kada s pojave mjehurići na njemu i kada osjetite poznat miris vrenja.

Za jedan kilogram brašna biće vam potrebno oko dvije šolje domaćeg kvasca.

Ako planirate da redovno mijesite hleb, možete u teglu sa domaćim kvascem, svaki dan dodavati po pola šolje mlake vode i brašna. Tako ćete ga hraniti svaki dan i imat ćete konstantnu proizvodnju. Tada treba da miješate masu nakon dodavanja, pa koristite silikonsku ili drvenu varjaču. Pazite da vam u tom slučaju treba veća tegla.

Ako ne mijesite svaki dan hljeb, domaći kvasac može da se zamrzne. Odmjerite potrebnu količinu za jedno miješenje za zamrznite. Kad se odmrzne, kvasac se upotrebljava na uobičajen način.

Tijesto od ovog kvasca sporije narasta pa je najbolje zamijesiti ga uveče a peći ujutru, piše “Informer“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh