Zdravlje

Koje su teške i trajne posljedice korone? Dr Milenković objasnila do kakvih komplikacija najčešće dolazi

Nemali je broj i komplikacija na drugim organima – jetri, bubrezima, srcu, česta su srčana popuštanja.

Doktorica Marija Milenković - Screenshot

Kao posledice korone doktorica Marija Milenković, anesteziolog u Urgentnom centru, navodi emboliju pluća, trombozu, koja izaziva šlog i infarkt. Mnogima ostaju fibroze na plućima, što je oštećenje tkiva pluća u vidu ožiljaka koji smanjuju kapacitet i pacijenti i poslije preležane korone završavaju na respiratoru.

Takođe, zbog pada imuniteta uslijed kovida 19 dolazi i do novih infekcija, nerijetko bakterijskih, i sve se još više komplikuje. Nemali je broj i komplikacija na drugim organima – jetri, bubrezima, srcu, česta su srčana popuštanja.

Na pitanje kako prepoznati komplikacije, doktorka navodi otežano disanje, lupanje srca, nedostatak daha, nemogućnost kretanja, izrazitu slabost u mišićima, vrtoglavicu, bol u glavi – sve su to znaci koji nam ukazuju da nešto nije u redu i uopšte se ne smiju zanemarivati. I ovdje, kao i kod korone, ključ je u ranom javljanju ljekaru.

Dodaje da te posljedice pogađaju i stare i mlade i da korona ne bira i da se ne zna kod ljudi kojih godina će da ostavi posljedice.

– Strašno je što mnogo ostavlja poslejdice na radno sposobno stanovništvo, navodi Milenkovićeva.

Rekla je da su hronični bolesnici dosta trpejli u prethodnom periodu – nisu mogli da odu na pregled, pa sada imamo akutizaciju hroničnih bolesnika. Povećan je broj pacijenata koji se u UC javljaju zbog infarkta, moždanog udara i svih pogoršanja hroničnih bolesti, što takođe zahtjeva posebnu brigu i pažnju, piše “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh