Zdravlje

OVA KRVNA GRUPA IMA NAJVEĆI RIZIK OD SRČANOG UDARA: Provjerite da li je imate

Zdravlje srca je jedna od stvari koje morate održavati jer su bolesti srca i prvi uzrok smrti na cijelom svijetu. Prema rezultatima istraživanja, vaša krvna grupa igra pritom veliku ulogu.

ŠTA AKO STE KRVNA GRUPA 0?

Studija koja je pratila 400.000 ljudi je otkrila kako osobe koje imaju grupu A ili B imaju zajedno 8 odsto veće šanse da će doživjeti infarkt nego osobe s krvnom grupom 0. Slična je studija pokazala kako osobe koje nemaju krvnu grupu 0 imaju 9 odsto veće šanse da će imati bolesti kardiovaskularnog sistema ili infarkt.

OSOBE S KRVNOM GRUPOM B PRIPADAJU UGROŽENOJ SKUPINI

Rezultati studije objavljeni ove godine kažu kako osobe s krvnom grupom B imaju viši rizik od osoba s krvnom grupom A i O. Prema pisanju studije, krvna grupa B ima 15 odsto više šanse da će doživeti srčani infarkt od osoba s krvnom grupom 0.

Kada govorimo o infarktu, osobe koje imaju krvnu grupu A ipak su najugroženija grupa sa dodatnih 11 odsto šanse za razvoj infarkta. Prema pisanju stručnih portala, zastoj srca i infarkt su oblici bolesti srca, ali se zastoj obično razvija postepeno, dok infarkt nastupa odmah. Infarkt je takođe posljedica zastoja srca.

Prema pisanju Evropskog udruženja za kardiologiju, povišene šanse za razvoj ovih stanja kod svih krvnih grupa osim 0 može biti zbog toga što su podložne razvoju krvnih ugrušaka. Naučnici su otkrili da je možda stvar u tome što su te krvne grupe nosioci proteina koji je povezan sa stvaranjem krvnih ugrušaka. To je potvrdila još jedna studija ove godine koja kaže kako osobe s krvnom grupom A i B imaju 44 odsto veće šanse da će doživjeti trombozu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh