Zdravlje

OVO MOŽE BITI PRVI ZNAK ZLOĆUDNOG TUMORA: Ako imate ovakve simptome posjetite doktora

Kad nam se na dlanovima, zapešćima ili prstima pojave lezije ili kvrge, to krivimo za ozljede, ugrize insekata ili mjehuriće izazvane radom. Međutim, takvi simptomi mogu biti pokazatelj većih zdravstvenih problema.

Medicinska znanost ovo naziva higromom (ganglijska cista) zgloba. To je benigna formacija koja ima oblik kapsule ili ciste. Malo ljudi zna da takve kvrge nisu samo estetska mana: mogu predstavljati stvarnu prijetnju vašoj dobrobiti.

Zašto kvrga na zapešću može biti razlog za zabrinutost

Najčešće se kvrga pojavi na zapešću i na dodir se osjeća zategnuto ili meko. Ali, u rijetkim slučajevima, može se razviti i na sljedećim mjestima:

na površini dlana – u središtu ili bliže palcu;
na unutarnjoj površini prstiju – u predjelu falange ili zgloba.

Razloge pojave ciste nije uvijek lako utvrditi. No, nekoliko je primarnih čimbenika poznatih modernoj medicini:

inherentna slabost koštano-zglobnog aparata;
nedavna ozljeda, uganuće ili nepravilno zacijeljeni prijelom kosti;
degenerativne bolesti zglobova i upala mekih tkiva zgloba;
dugotrajni ponavljani pokreti zgloba (uobičajeni faktor među glazbenicima, krojačicama i onima koji puno rade za računalom).

Obično se čini da se kvrga stvara bez očitog razloga. Poznato je da stopa rasta ciste varira. Ponekad može ostati nepromijenjena nekoliko godina, dok se u drugim slučajevima lezija može dramatično povećati u samo nekoliko dana.

Izgled kvrge popraćen je sljedećim simptomima:

poteškoće u kretanju zglobova pri savijanju prstiju ili zapešća;
koža na kvrgi pocrveni i počne se ljuštiti;
tupa bolna bol zbog iritacije okolnih tkiva;
povećana ili smanjena osjetljivost kože uzrokovana činjenicom da rastuća cista vrši pritisak na krvne žile i živčane završetke.

Iako ne postoji rizik da se cista razvije u zloćudni tumor, posjet liječniku ne smijete odgoditi. Dijagnosticiranje higrome obično ne predstavlja poteškoće zbog vidljive prirode simptoma. Savjetujemo vam da se obratite kirurgu ili podiatru kako biste utvrdili uzrok bolesti i poduzeli korake prema učinkovitom liječenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh