Zdravlje

IMATE LI MLADEŽ IZ KOJEG RASTE DLAČICA: Evo šta to znači! Važno da znate

Mladež iz kojeg viri dlačica iritira svakog ko ga ima, a mnogi smatraju da je opasno dirati te dlake.

Mladež - Žena.blic.rs

Da li je baš ovakav mladež opasan? Da li smijemo da čupnemo te dlačice? Da li možda treba da se obratimo ljekaru?

Ovo su odgovori.

DA LI I VI IMATE OVAKAV MLADEŽ?

– Mladež je izraslina na koži, obično braon ili crne boje, a nastaje kada ćelije kože počnu da rastu u grozdovima umjesto da se šire, a tamniji su jer te ćelije proizvode i pigment. Obično se pojavljuju do 30. godine života, mogu da budu ravni ili reljefni, i mogu da potamne uslijed izlaganja suncu, puberteta ili trudnoće – objašnjava dr Džastin Vujević, dermatolog iz Pitsburga.

A ZAŠTO NA NEKIM MLADEŽIMA IMA DLAČICA?

Kao i na ostatku kože, dlaka raste tamo gdje ima folikula. Ako u mladežu ima folikula, na njemu će se pojaviti dlačica, ili više njih, u zavisnosti od toga koliko ima folikula.

DA LI SU DLAKE NORMALNE?

Da, apsolutno. Generalno, žene imaju manje tjelesnih malja od muškaraca, pa se kod žena slabije i javljaju, ali u svakom slučaju je u oba spola to uobičajeno.

ZAŠTO SU DLAKE NA MLADEŽIMA TAMNIJE OD DRUGIH?

Baš kao što je koža na dijelu gdje je mladež tamnija, i dlaka može da bude tamnija.

DA LI JE DLAKAVI MLADEŽ ZNAK DA JE ON KANCEROGEN?

Ne nužno. Bilo koji mladež može i ne mora da bude kancerogen, sa dlačicama i bez njih. A sada kada smo to napomenuli, stručnjaci kažu da je zapravo manja šansa da je kancerogen mladež iz koga raste dlačica. Zašto? Zato što su kancerogene ćelije abnormalne, a ako na mladežu imate dlačice, znači da možete da budete gotovo potpuno uvjereni da se ispod njega ne kriju abnormalne ćelije.

DA LI SMIJEM DA UKLANJAM TE DLAČICE?

Da, kao i svake druge dlake koje vam smetaju. Možete da ih brijete, čupkate pincetom, voskom, idete na epilaciju…šta god vam drago.

A AKO DLAČICA NA NJEMU URASTE?

I to može da se desi i tada postupate kao i sa bilo kojom drugom uraslom dlakom.

DA LI MLADEŽ SA DLAKOM TREBA DA ME BRINE?

Ne, osim ukoliko pokazuje znakove kancera – asimetriju, neravnu ivicu, različite boje, promjene tokom vremena i slično. A u tim slučajevima, obavezno se obratite dermatologu, piše Novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh