Zdravlje

DA LI JE ZDRAVA POPODNEVNA DREMKA? Evo šta kažu ljekari!

Da li se i vama nekad dešava da vas san u toku dana toliko savlada da jednostavno ne možete da držite vaše oči otvorenima? Svi znamo kako ponekad umije da bude slatko popodne odspavati.

Spavanje - Fotolia

Ipak, dok neki kažu da su poslije popodnevne dremke kao preporođeni, drugi imaju osjećaj da ih je ovaj intermeco samo ošamutio. Možda je trik u tome koliko zapravo traje taj popodnevni odmor – koliko je dovoljno, a koliko je već previše sna tokom dana? Interesantno je da se u nekim kulturama popodnevni san smatra pokazateljem ljenosti, dok se u drugima, poput Japana, tumači sasvim suprotno – kao znak posvećenosti poslu.

U svakom slučaju, ono što je bitno jeste da sami ljekari popodnevnu dremku i te kako preporučuju i smatraju dobrom navikom, ističući različite benefite koje od nje imaju naš organizam i zdravlje.

I ti su benefiti vrlo konkretni, i ne odnose se samo na energetski boost, već se popodnevnim snom smanjuje rizik od srčanih udara, dijabetesa, reguliše se krvni pritisak, kao i mogućnost pojave demencije u kasnijim godinama. Takođe, ono što je interesantno jeste da različita dužina popodnevne dremke različito i utiče na naš organizam. Evo i na koji način:

Prema stručnjacima, samo 10ak do 20 minuta sna ima moćan uticaj na stanje organizma, i posebno je efikasno kada malo dremnete u onom onom momentu kada osjetite da ste pregorjeli sa snagom.

Zapravo, ova mini dremka utiče na pravi boost za vašu energiju, i poslije nje se možete osjećati kao preporođeni. Posebno je efikasna nakon što ručate kada prirodno padne energija, jer se sva krv sjurila u želudac za varenje hrane, piše informer.

Ipak, u ovom slučaju ne treba da prekoračite granicu i da pređete u dubok san. Zato nije loše da odremate samo na kauču ili čak i u sjedećem ili poluskedećem položaju.

Pola sata sna

Tek je teško odolketi nakon pola sata slatkog sna ne nastaviti sa istim! Za pola sata spavanja u toku popodneva je dokazano da ima višestruk pozitivan uticaj – poboljšava mentalne funkcije, redukuje stres, smanjuje rizik od dijabetesa i viška kilograma itd.

Pola sata spavanja je na primjer idealno nakon što dođete kući sa posla, kako biste se restartovali poslije cijelog dana obaveza i eventualnog stresa, te povratili snagu.

Sat vremena

Ukoliko vas posao koji radite izrazito mentalno iscrpljuje, onda je predlog da nakon što dođete kući odspavate čitavih sat vremena. Ovako ćete već uspjeti da utonete i u dublji san, te će obnova vaših moždanih funkcija biti potpunija.

Ipak, ima i jedna nus pojava – nakon sat vremena spavanja biće vam teže da se povratite i bićete malo usnuli i rasijani.

Sat i po popodnevnog sna

Tokom 90 minuta ćete već uspjeti da obrnete pun ciklus sna, što uključuje faze i slabijeg i dubljeg sna. Čak je moguće da upadnete i u REM fazu, odnosno da sanjate.

Tokom ove duže dremke uspjećete da povratite i fizičku i mentalnu snagu, i što je najvažnije biće vam lakše da se probudite nego da ste spavali sat vremena, jer ste obrnuli sve faze sna!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh