Zdravlje

Zarazna ili ne!? Doktor otkriva uzrok psorijaze, a zbog ovih faktora, stanje se naglo pogoršava

Ovo morate znati ukoliko imate ovaj problem!

Psorijaza - Miriszdravlja.com

Kim Kardašijan je definitivno jedna od prvih poznatih ličnosti koje javno govore o psorijazi i problemima sa kojima se susreću osobe koje je imaju, upravo zato što i sama bije istu bitku. Kada je riječ o ovoj bolesti, pored toga što je ovo stanje veoma teško za osobu koja se bori sa oboljenjem, otežavajuća okolnost je ta, što osoba koja je ima mora da se bori i sa stigmatizacijom.

Naime, psorijaza ne izgleda prijatno, zbog čega se mnogi ljudi plaše da priđu ili dotaknu osobu koja je ima iz straha da će se zaraziti.

Dermatolozi, smatraju da je ovakvo ponašanje bez opravdanje i da ne postoji mogućnost da se zarazite psorijazom, dakle nije zarazna. Ipak, mnogi se pitaju kako nastaje.

Odgovor je u genetici. Velika je vjerovatnoća da dijete može od roditelja da naslijedi ovo oboljenje, mada ne postoji sto posto šanse da se bolest razvije. Ponekad ona bude podstaknuta spoljašnjim uticajima kao što je stres, razne infekcije, koje djeluju bezazleno, ali su okidač, ali i lijekovi koji takođe podstiču ovo stanje, a tu ubrajamo lijekove za viskok krvni pritisak i one za smirenje.

– Psorijaza sa crvenim flekama, može djelovati zarazno, ali nije. To znači da se ne može širiti bilo kakvim kontaktom, koža na kožu, razmjenom tjelesnih tečnosti i slično. To je zato što psorijaza nije površinska upala, ne podstiču je bakterije, već unutrašnja upala. Kada imate psorijazu, vaš imuni sistem podstiče čelije da brzo rastu. Ove prekomjerno proizvedene ćelije izazivaju guste bijele ljuspe koje se formiraju na površini kože – kaže doktor Džefri Pots, sa Instituta za dermatologiju u Mičigenu.

Može se dogoditi da psorijaza bukne i da se pogorša stanje ukoliko ste upravo imali problem sa bilo kakvom infekcijim, pod stresom ste, pijete i pušite više nego obično, ukoliko ste se nedavno tetovirali, ali i poslije porođaja, zbog hormonskih promjena, pa i u slučaju da uzimate neke nove lijekove, koje do sada niste, prenosi “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh