Zdravlje

SVI PRAVE 1 GREŠKU SA VODOM, ZBOG NJE NE MRŠAVITE: Nutricionisti otkrili kako treba uzimati tečnost kada ste na dijeti

Svima je manje ili više jasno šta ne smiju da jedu ukoliko žele da oslabe, zabunu pak unose pića koja bi trebalo da potpomognu topljenje sala.

Voda - Blogspot

Postoji mnogo napitaka za mršavljenje koji pojačavaju efekat izbalansirane i dijetalne ishrane. Ali, malo ko zna da koliko je važno šta pijete, jednako je bitno i u koje vrijeme.

Šta i kako piti za mršavljenje?

Pića za mršavljenje su jednako važna koliko i hrana. Drugim riječima, mudro odabrani napici pomoći će vam da smršate i steknete vitak stas, i obrnuto – nepromišljeno uzimanje bilo koje vrste tečnosti tokom dana može poništiti bukvalno bilo koju, pa čak i najefikasniju dijetu.

Kad je riječ o napicima i mršavljenju, nutricionistoi ističu nekoliko pravila kojih bi trebalo da se pridržavate ukoliko ste na dijetalnom režimu ishrane i nameravate da oslabite:

1. dnevno treba piti minimum 1,5 do 2 litra tečnosti, a najmanje polovina ove količine treba da bude čista voda;

2.prvu čašu vode treba popiti odmah po buđenju, to će vam pomoći da “pročistite” organizam i “isprete” toksine nakupljene tokom noći. Osim toga, na ovaj način ćete “probuditi” digestivni sistem i pripremiti ga za doručak;

3. skoro svaka dijeta dozvoljava upotrebu zelenog čaja i kafe, ali pod uslovom da se uzimaju bez šećera, mleka ili bilo kojeg drugog dodatka;

4. nutricionisti savjetuju konzumiranje tečnosti pola sata prije obroka, a ne sat vremena nakon obroka;

5. kod proteinskih dijeta kao napitak možete koristiti posebne proteinske šejkove (ima ih u prodavnicama sportske ishrane), jer sa jedne strane “pokrivaju” dio neophodnog dnevnog unosa proteina, a s druge strane utažuju žeđ;

6. posljednji dnevni unos tečnosti treba da bude 2-3 sata prije spavanja, u suprotnom postoji rizik od pojave edema,prenosi Mondo.

Ali pored tradicionalnih pića, na primjer čaja čije su blagodati za mršavljenje već davno dokazane, kafe ili čiste vode, postoje i neki napici koji takođe pomažu mršavljenje, a to su voda sa jabukovim sirćetom, sa đumbirom, krastavcem i sl.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh