Zdravlje

PAPA test treba početi raditi već od 18 godine, čak i ranije

Prevencija raka vrata maternice provodi se redovnim PAPA testom. Rutinski probir PAPA testom preporuča se započeti s 18 godina ili s početkom spolne aktivnosti

Ginekolog - Doznajemo.com

Rak vrata maternice u svijetu je drugi po učestalosti maligni tumor kod žena, i vodeći uzrok smrtnosti kod žena u zemljama u razvoju. U 90% slučajeva nastaje preko predstadija, tzv. preinvazivnih lezija vrata maternice koje se javljaju 10-15 godina ranije, a dijagnosticiraju se citološkom probirnom metodom, Papanicolaouvim testom.

Skvamozne intraepitelne lezije (tzv. CIN-ovi) otkrivaju se kod adolescentica, mlađih i odraslih žena. Vrhunac učestalosti je u dobi od oko 30 godina.

Slično tome, invazivni karcinom pojavljuje se u trećem desetljeću života, sa vrhuncem učestalosti nakon četrdesetih.

Ipak, dobra je vijest da je učestalost karcinoma vrata maternice smanjena za 50% u posljednjih 30 godina, što je rezultat veće osviještenosti te ranog otkrivanja (PAPA test) i prevencije (liječenje promjena koje prethode karcinomu).Faktori rizika

Svjetska zdravstvena organizacija 1996. godine prepoznaje infekcije izazvane HPV-om kao važan uzrok raka vrata maternice, s obzirom na to da je HPV prisutan u 99,7% slučajeva.

Pored dugotrajne infekcije onkogenim tipovima HPV-a faktori rizika su: rana dob prilikom stupanja u spolne odnose, promiskuitetno ponašanje, pušenje, veći broj poroda, primjena oralnih kontraceptiva, imunodeficijencija, prehrambeni faktori kao što su deficit vitamina C i folne kiseline.

Očuvanje zdravlja žena

Prevencija raka vrata maternice provodi se redovnim PAPA testom. Rutinski probir PAPA testom preporuča se započeti s 18 godina ili s početkom spolne aktivnosti.S obzirom na to da PAPA testom možemo otkriti promjene na vratu maternice koje uzrokuje HPV u ranoj fazi, kao i upalne i druge promjene, očita je važnost redovitog odlaska na preglede. Mogućnosti liječenja u ranoj fazi prekanceroza (tzv. CIN-ovi) su puno veće nego u kasnijim fazama kad je kirur Depoško liječenje obavezno.

Želimo istaknuti važne poruke koje svaka žena može učiniti da očuva svoje zdravlje i spriječi razvoj rak vrata maternice:

– obavljajte redovite preventivne preglede kod ginekologa
– pri pojavi prvih simptoma i nelagode odmah potražite pomoć liječnika,piše


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh