Zdravlje

TEŠKA TORBA IZAZIVA NEUGODNE POSLJEDICE, MORATE NA OVO PRIPAZITI

Nošenje preteške torbe može izazvati vrlo neugodne posljedice i nikako banalne.

Torba - Novi.ba

Fizioterapeutkinja Sammy Margot provela je istraživanje na ženama između 21 i 55 godina, a njihove tobre težile su od tri do devet kilograma, što može izazvati bol u donjem dijelu leđa.

Neočekivana posljedica – glavobolja! Razlog leži u tome što torbu nosimo na jednoj strani i automatski naprežemo donji dio tijela koji nije naviknut na takav tip tereta.

Nuspojava mogu biti i bolovi u leđima i vratu, a neočekivana nuspojava je i – glavobolja. Razlog je taj što su mišići ramena i vrata prisiljeni nositi tu težinu, a njihovo grčenje dovodi do učestalih glavobolja.

Bolovi se često javljaju samo na jednoj strani glave. Ako torbu nosite na desnom ramenu, vjerojatno će vas boliti i ta strana glave, piše Vecernji.hr.

Nošenje preteške torbe utječe na prebacivanje ravnoteže tijela na jednu stranu što ometa normalan hod.

Dok hodamo, ruke nam se prirodno ljuljaju, a s većom težinom na jednoj strani tijela, utječemo na ravnotežu odnosno narušavamo prirodan stav tijela.

Teže torbe uzrokuju grčenje mišića na vrhu ramena. U ozbiljnim slučajevima može doći do kočenja gornjeg dijela leđa. Osim toga, opterećuju se i mišići nadlaktice i ramena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh