Zdravlje

Na kojoj se ruci mjeri krvni pritisak? Ili je to svejedno?

Čak 37 posto ljudi u Hrvatskoj boluje od visokog krvnog tlaka koji je potencijalna tempirana bomba za svakog oboljelog

Krvni pritisak - Investitor.me

Na kojoj se ruci mjeri krvni tlak? Ili je to svejedno? Mnogi ne znaju odgovor na ova pitanja, a najbolji je savjet da krvni tlak kod kuće mjerite na obje ruke. To može biti važno kako biste saznali razlikuje li se značajno tlak na lijevoj i desnoj ruci. Razlika veća od 15 mmHg rizični je faktor za perifernu vaskularnu bolest, odnosno ukazuje na poteškoće u opskrbi krvlju ekstremiteta i mozga, što može uzrokovati moždani i srčani udar.

Značajnija razlika

Nekoliko je istraživanja potvrdilo taj rizik, a najzornije analiza 28 studija koja je objavljena u časopisima The Lancet i Hypertension. Dr. Christopher Clark s britanskog Sveučilišta Exeter smatra da je tlak na jednoj ruci niži jer tu postoji smanjen protok krvi, što može biti simptom bolesti arterija.

Ako se utvrdi značajnija razlika između tlaka na lijevoj i desnoj ruci, potrebno je uvesti nužne životne promjene kako bi se spriječile komplikacije. To se u prvom redu odnosi na uvođenje zdravijih prehrambenih navika, odnosno smanjenje soli, te na redovitu fizičku aktivnost. Ako je povišen kolesterol u krvi, treba ga sniziti na prihvatljivu razinu. Pomaže i prestanak pušenja.

Tlak trebaju mjeriti i zdrave osobe, ponajprije zato što visoki tlak ne mora u početku pokazivati nikakve simptome, a rutinski bismo svi trebali kontrolirati postoji li znatna razlika u izmjerenom tlaku. Koji je onda pravi tlak – onaj na lijevoj ili onaj na desnoj ruci? Liječnici ističu da kao pravu visinu tlaka treba uzeti višu vrijednost, prenosi zivim.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh