Zdravlje

Ako želite da ubrzate metabolizam i smršate, samo ispoštujte ovih 5 jednostavnih pravila!

Ako želite liniju da dovedete do savršenstava, pažljivo pročitajte savjete nutricionista

Metabolizam je odgovoran za brzinu kojom naše tijelo hranu pretvara u energiju i troši je na održavanje vitalnih procesa i različitih aktivnosti. Shodno tome, što je veća stopa metabolizma, to više kalorija sagorijevamo.

Ako želite da se oslobodite kilograma, morate ubrzati metabolizam. Ovo svi znamo, ali kako se pokreće metabolizam? Kojih to pavila moramo da se pridržavamo?

1. Pet obroka dnevno minimum

Ukoliko tijelo dobija hranu na svaka 3-4 sata u manjim količinama, neće doći do situacije da se metabolizam uspori. Na ovaj način on će savršeno raditi, a potrošnja kalorija će se ubrzati. Najbolje bi bilo da u toku dana imate 3 glavna obroka i 2 užine.

2. Spavajte dovoljno

Nedostatak sna smanjuje nivo leptina, važnog hormona koji reguliše potrošnju energije i apetit, što dovodi do prejedanja. Baš zato je neophodno tijelu obezbijediti barem 8 sati sna svakog dana.

3. Hidrirajte se

Voda je jedan od glavnih učesnika u metaboličkom procesu u tijelu, zato je neophodno da se tokom dana popije najmanje 2 l tečnosti.

4. Jedite dosta povrća

Povrće je bogato vlaknima koja povoljno djeluju na metabolizam.

5. Uključite trening snage

Fizička ativnost je ključna ukoliko želite da vam metabolizam radi kao sat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh