Zdravlje

Ovo su 3 simptoma koja pokazuju da hitno morate u bolnicu! Doktor Arsen Ristić upozorava: “I jedan minut može biti presudan”

Kardiovaskularni bolesnici su tokom pandemije koronavirusa svrstani u rizičnu grupu, zajedno sa svim ostalim hroničnim bolesnicima.

Arsen Ristić - Screenshot / RTS

Kako naglašava prof. dr Arsen Ristić, jasno je da infekcija koja počinje upalom pluća i pravi ozbiljan poremećaj razmjene gasova u organizmu opterećuje kardiovaskularni sistem, prenosi “RTS“.

Koje simptome ne smijete da ignorišete?

– Prije svega to je nagla pojava bola u grudima koja ne prolazi ni poslije pet minuta, niti poslije uzimanja nitroglicerina.

– Naglo nastao osjećaj nedostatka vazduha;

– Naglo nastalo zamaranje.

To su simptomi koji zahtjevaju hitno zbrinjavanje. S druge strane, hronični pacijenti već znaju koliko mogu da tolerišu pojavu pojedinih simptoma, ali kada bol bude mnogo duži, intenzivniji, kada je praćen preznojavanjem, čak i strahom od smrti, takvi pacijenti ne bi smjeli da čekaju da se što prije obrate ljekaru, naglašava dr Dalibor Dragišić.

To što neki pacijenti često odlažu da se jave ljekaru kada osjete izvjesne tegobe je bio značajan problem i prije pojave pandemije, ali je sada postao dosta uočljiv ne samo kod nas već i u svijetu. Ljudi u strahu od kovida-19 pokušavaju da se sami liječe, čekaju da tegobe same od sebe prođu.

To se nekada zaista i desi, ali u stanjima koja jesu urgentna, kao što su srčani ili moždani udar, svaki minut se računa i svaki minut kašnjenja ima svoje posljedice na težinu samog srčanog udara i na težinu posljedica koje će ostaviti. Jer potencijalni rizik od osnovne bolesti ili kovid infekcije je neuporediv“, naglašava profesor dr Arsen Ristić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh