Zdravlje

“Mrtve” vakcine poput kineske efikasnije protiv novih sojeva

Kineska vakcina koja koristi “mrtvu” verziju virusa efikasnija je u borbi protiv novih sojeva koronavirusa, smatraju naučnici.

Vakcinacija - Ilustracija

Takve vakcine, uključujući Sinofarmovu, koriste “mrtvu” verziju virusa i nude zaštitu na više područja.

To znači da mogu bolje da se bore protiv različitih mutacija koronavirusa, preneo je časopis “Nešenal” na engleskom jeziku koji izlazi u Abu Dabiju.

Profesor biohemije na Fakultetu za biohemiju i imunologiju na Triniti koledžu u Dablinu Luk O’ Nil izjavio je da zbog toga što se inaktivirane vakcine zasnivaju na celom virusu, imunološki sistem može imati “mnogo više oružja za borbu”.

Do sada je odobreno nekoliko vakcina protiv kovid 19.

Većina, uključujući Fajzer-BioNTekovu, Moderninu, Okford/AstraZeneku i ruski Sputnik V ciljaju protein na površini koronavirusa, odnosno šiljak koji virus koristi za ulazak u ćelije.

Varijante kovid 19 koje su se pojavile poslednjih meseci u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu, uključuju brojne mutacije šiljka, za koje stručnjaci kažu da mogu učiniti vakcine manje efikasnim.

“Ostale vakcine su samo za borbu protiv površinskog dela proteina, pa ako virus mutira, vakcina možda neće funkcionisati”, rekao je profesor O”Nil za “Nešenal”.

Prema njegovim rečima, vakcine sa celim virusom verovatno će delovati protiv bilo koje varijante.

O’ Nil je rekao da još nije jasno koliko će vakcine koje ciljaju na šiljak biti efikasne protiv novih varijanti te dodao da postoje znakovi da bi Fajzerova vakcina mogla da stvori antitela protiv britanske verzije.

Tokom vikenda vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Antoni Fauči upozorio je da Fajzerova vakcina i druge “žive” vakcine možda neće biti toliko efikasne u zaštiti od novih varijanti virusa.

To je veoma zabrinjavajuće, jer se veruje da je nova varijanta, koja se pojavila u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi zaraznija i da može da ima veću stopu smrtnosti, prenosi b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh