Zdravlje

Stručnjaci: Tijekom zime smanjite unos ove namjernice

Tijekom zime obično jedemo više, ali ne treba previše brinuti o tome ako zadržimo fizičku aktivnost. Međutim, unos soli je potrebno smanjiti.

Stručnjaci tvrde da bi tijekom zime trebali da unosimo manje soli kako bismo izbjegli probleme s kardiovaskularnim sistemom.

Za razliku od ljeta, tijekom zime se mnogo manje znojimo, a to dovodi do povećanja krvnog pritiska.

Ljudi sa slabijim srcem imaju tendenciju zadržavanja tečnosti koja povećava rizik od srčanog zastoja tijekom zime. Ipak, postoje savjeti koji mogu pomoći, piše Times of India.

Jedite manje obrađene hrane

Prvi korak prema smanjenju unosa soli jeste ograničavanje količine obrađene hrane. Krekeri, slani biskvit i zamrznuta jela povećavaju unos soli u organizam koji je veći od dnevnih potreba. Sol se koristi za ovakvu hranu kako bi ona mogla duže ostati svježa.

Sklonite soljenku sa stola

Najlakši način da smanjite unos soli je da vam soljenka ne bude na vidnom mjestu. Jednostavno je sklonite i to će vam pomoći da kontrolirate unos soli.

Koristite začine bez soli

Umjesto soli radije izaberite nekoliko različitih biljaka i napravite mješavinu začina, od limuna, preko papra i luka, pa do bosiljka. To što ćete unositi manje soli ne znači da će hrana biti neukusna.

Isperite i isušite konzerviranu hranu

Nekada je konzervirana hrana neizbježna, a ako kupite konzervirano povrće i slično, isperite ga prije kuhanja. Ispiranje i isušivanje će eliminirati dosta soli,piše Pogled.

Birajte manje slane obroke u restoranima

Većina hrane koju jedete u restoranima sadrži dosta soli. Slana hrana je ukusna, pa kuhari koriste mnogo soli. Ipak, saznajte koja jela sadrže najmanje soli pa ih naručite.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh