Zdravlje

Ova bolest je neizliječiva, a od nje može i da se umre: Kako na vrijeme da je otkrijete – Nikako nije naivno

Neki od faktora koji utiču na pojavu gihta jesu određene vrste karcinoma.

Grčevi - Espreso.rs

Giht je naziv za nasljednu ili stečenu bolest metabolizma koju karakteriše upala zglobova i mekih tkiva nekih organa. Ova bolest nastaje kao posljedica gomilanja mokraćne kiseline u tjelesnim tečnostima i krivi.

Neki od faktora koji utiču na pojavu gihta jesu određene vrste karcinoma, genetske promene u organizmu, kao i česte upale bubrega. Kako bi ste spriječili pojavu ove bolesti, treba da svakodnevno unosite što više hranljivih namirnica, jer je dokazano da je giht povezan sa nepravilnom ishranom i pretjeranom upotrebom alkoholnih pića.

Za liječenje gihta važno je što ranije postaviti dijagnozu. Nakon što se bolest dijagnostikuje kreće se sa tretmanom artritisa. U slučaju pravovremene terapije giht se brzo smanjuje ,prenosi “Informer“. U slučajevima kada je giht otkriven nešto kasnije moraju se konzumirati lijekovi koji koriguju metabolitčki poremećaj.

Bitno je istaći da je riječ o neizliječivoj bolesti, te da nakon što otpočnete sa terapijom morat ćete istu da primate cijelog života. Giht je ozbiljna bolest koja dovodi do invaliditeta, a u nekim slučajevima i do smrti zbog oštećenja funckije bubrega. Zbog toga je od velikog značaja pravilna ishrana i redovne posjete doktoru, kako bi se mogućnost dobijanja ove bolesti svela na minimum.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh