Zdravlje

Ne ignorišite tugu! Slavni japanski ‘učitelj suza’ kune se u jednu (jednostavnu!) metodu koja tijelu vraća unutarnji mir i nepovratno ga oslobađa od stresa i tjeskobe….

Poraženi nekim negativnim događajem, vjerojatno ste nekad dobili savjet od bliskih prijateljica: ‘Isplači se, bit će ti bolje!’ Ako ste do sad sumnjali u tu metodu nošenja s teškim situacijama, imamo dokaze japanskog stručnjaka koji joj itekako idu u prilog.

Tuga - Mariefranceasia.com

U tužnim okolnostima uvijek želimo djelovati tako da nam bude bolje. Bilo da uredimo stan, vrijeme kratimo uz najbolje (romantične!) komedije, pripremimo omiljeno jelo ili šalicu umirujućeg čaja ili drastično skratimo kosu, često nas ništa od toga ne može smiriti ili zadovoljiti. Ipak, postoji trik koji pomaže održati unutarnji mir i otkloniti napetost i tegobu?

Bivši profesor Hirofumi Yoshida, danas poznatiji kao ‘učitelja suza’, tvrdi da se najisplativiji način nošenja s poteškoćama krije upravo u – plakanju, piše “Coverstyle“.

Na brojnim radionicama i predavanjima diljem Japana ovaj akademik educira polaznike o psihološkim prednostima plakanja. Tvrdi kako ćemo isplakivanjem osloboditi puno više nakupljenog stresa nego putem smijanja ili spavanja.

Potonjim metodama samo potiskujemo stres i ignoriramo ga, a plakanje, tvrdi on, direktno djeluje na njegovo smanjenje jer napokon izbacujemo tu negativnu energiju.

Naravno, plakanje na silu nije opcija, već je ponekad razborito pustiti suze da klize umjesto zatomljivati ih i ignorirati tugu.

I dalje vam nije jasno kako se tuga oslobađa putem slanih kapljica iz našeg oka? Yoshida tvrdi kako izlaganje mozga tužnim podražajima poput emotivne glazbe, filma ili knjige dovodi do stimuliranja parasimpatičke aktivnosti mozga.

Za nju znamo da je aktivna kad se tijelo odmara, odnosno da snižava puls i ima umirujuć učinak na misli.

U suradnji s kolegama iz Japana, ovaj profesor još od 2014. organizira predavanja i istraživanja na ovu temu. To je pobudilo zanimanje drugih sveučilišta pa je diljem svijeta čest gost predavač upravo o prednostima plakanja.

Svojim slušateljima redovito kaže: ‘Plačete li jednom tjedno, živjet ćete dug i zdrav život!’.

Slične zaključke donio je i profesor William Frey još u osamdesetima, a novije istraživanje iz 2008., provedeno na skupini od 3000 ispitanika, također je potvrdilo pozitivne učinke plakanja na organizam.

Nameće se ideja da se plakanje uvrsti u terapiju nekih psiholoških bolesti, ali do toga će morati proći još neka istraživanja. U međuvremenu, ako vas uhvati blues, isprobajte ovu metodu i javite nam je li bila korisna!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh