Zdravlje

Astma, respiratorne infekcije, infarkt… Što sve može biti uzrok boli u prsima dok vježbate?

Jeste li pretjerali s unosom hrane ili napravili previše sklekova?

Srčani udar - Blogspot.com

Iako je moguće da je u pitanju infarkt, morate znati da se to rijetko događa i često su u pitanju stanja koja će se lako riješiti. Ustvari, redovita tjelovježba je važna mjera prevencije od srčanih oboljenja. Svakako je važno znati da jaka bol u prsima tijekom tjelovježbe nije normalna pojava i potrebno je u tom slučaju odmah nazvati liječnika.

„Ako osjećate težinu u prsima ili bol koja se javlja dok vježbate i ne prestaje kada se umirite, važno je odmah nazvati liječnika jer se može raditi o infarktu“, naglašava dr. Jennifer Haythe, kardiolog.

Ipak, nije neuobičajeno da se blaga bol u prsima javlja tijekom vježbanja i koja ne mora biti povezana s infarktom, pojasnio je kardiolog, dr. Jim Liu. Pa što sve može biti uzrok boli koja se javlja dok vježbate?

OZLJEDA PRSNOG MIŠIĆA
Jeste li pretjerali s izvođenjem sklekova ili podizanjem utega? Najčešći razlog zašto se javlja bol u prsima dok vježbate su ozlijede muskuloskeletnog sustava, a jedan od njih je i istegnuće prsnog mišića. Je li u pitanju ta ozljeda, možete provjeriti tako da ponavljate određeni pokret i ako se bol opet javi, vjerojatno ste otkrili uzrok. Možete si pomoći tabletama protiv bolova i ledenim oblozima.

Promjena vremena za vas znači bol u zglobovima? Ovo su 4 načina kako si pomoći, čak i zimi

ASTMA
„Osobe koje imaju astmu mogu doživjeti pritisak u prsima ili kašalj dok vježbaju“, navodi dr. Haythe, a i česti su to simptomi napada astme uzrokovanih vježbanjem. Ako imate astmu, razgovarajte s liječnikom o primjeni inhalatora prije ili nakon treninga, a ako nemate astmu, moguće je razviti onu indiciranu fizičkim naporom.RESPIRATORNE INFEKCIJE
Ako ste nedavno preboljeli infekciju dišnih putova, moguće je da ćete neko vrijeme osjećati nelagodu u prsima, a može je potaknuti i udisanje hladnog zraka – ako volite trčati na otvorenom. Ako vam se dok vježbate javlja bol u prsima, uzmite predah, a li i budite na oprezu jer ponekad se obična infekcija može pretvoriti u upalu pluća, a tada se radi o jakoj boli u prsima koja se javlja pri svakom udahu. Važno je i nakon obične prehlade dozvoliti organizmu da se odmori, ali ako se bol pogoršava, obavezno posjetite liječnika,prenosi Ordinacija

TEŠKO DIŠETE
Oni koji su se tek upustili u avanturu zvanu tjelovježba možda će na početku imati problema s disanjem, a ako se radi o jako zahtjevnoj vježbi, može se javiti i jaka bol u prsima dok pokušavate doći do daha. Ubrzano disanje na hladnom zraku također može uzrokovati bol u prsima. Uzmite pauzu i pričekajte da vam se disanje vrati u normalu, a ako se to ne dogodi, upitajte liječnika što može biti uzrok boli.RESPIRATORNE INFEKCIJE
Ako ste nedavno preboljeli infekciju dišnih putova, moguće je da ćete neko vrijeme osjećati nelagodu u prsima, a može je potaknuti i udisanje hladnog zraka – ako volite trčati na otvorenom. Ako vam se dok vježbate javlja bol u prsima, uzmite predah, a li i budite na oprezu jer ponekad se obična infekcija može pretvoriti u upalu pluća, a tada se radi o jakoj boli u prsima koja se javlja pri svakom udahu. Važno je i nakon obične prehlade dozvoliti organizmu da se odmori, ali ako se bol pogoršava, obavezno posjetite liječnika.

TEŠKO DIŠETE
Oni koji su se tek upustili u avanturu zvanu tjelovježba možda će na početku imati problema s disanjem, a ako se radi o jako zahtjevnoj vježbi, može se javiti i jaka bol u prsima dok pokušavate doći do daha. Ubrzano disanje na hladnom zraku također može uzrokovati bol u prsima. Uzmite pauzu i pričekajte da vam se disanje vrati u normalu, a ako se to ne dogodi, upitajte liječnika što može biti uzrok boli.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh