Zdravlje

ZA ONE KOJI SE BOJE IĆI ZUBARU, EVO KAKO DA SAMI UKLONITE SAV KAMENAC SA ZUBA: Potrebne sastojke već imate kod kuće!

Čest problem sa zubima je zubni kamenac, a do kojeg dolazi kada se plak koji napada zube ne ukloni četkicom ili zubnim koncem.

Zubi - Lijekizprirode.com

Glavni uzroci plaka su pušenje i prekomjerna konzumacija kafe.

Donosimo vam jednostavan recept kako da se riješite plaka i imate zdrave zube:

SASTOJCI

1 kašika zubne paste
2 kašike soda bikarbona
2 kašike mineralne vode
1 kašika vode
PRIPREMA

Pomiješajte sve sastojke. Izravno stavite smjesu na zubnu četkicu. Koristite kao pasta za zube oko 4 minute. Ponovite postupak jednom sedmično do mjesec dana i moći ćete ukloniti plak i poboljšati svoje zdravlje.

MOŽDA VAS ZANIMA

Probleme sa karijesom možete riješiti koristeći jedno od najzdravijih ulja, a u pitanju je kokosovo ulje. Zdravlje zuba je veoma bitno, jer ako zubi nisu zdravi, nije zdrav čitav organizam

Svako od nas naravno želi imati što ljepše zube. Ipak, zbog toga smo često skloni da vjerujemo reklamama i kupujemo razne hemijske proizvode koji mogi biti itekako štetni za naše zdravlje. Tako npr. mnogi koriste olovku za izbjeljivanje zuba, vodice za ispiranje koje su pune štetnih materija.

Probleme sa karijesom možete riješiti koristeći jedno od najzdravijih ulja, a u pitanju je kokosovo ulje. Ono nema kalorije, ima antibaterijsko i antikanceriogeno djelovanje i zato se prepručuje za liječenje mnogih bolesti.

Osim toga, prirodan je i zdrav način da izbijelite zube. Pomoći će vam da se riješite i spriječite nastanak karijesa.

Potrebno je samo da uzmete 2 kašike ovog ulja, držite u ustima dok ne dosegne sva mjesta i zube. Mućkajte par minuta, ispljunite i i isperite. Primjetit ćete značajno poboljšanje nakon nekoliko primjena.

Također, kako bi vaši zubi ostali što duže zdravi potrebno je da unosite dosta vitamina, hrane bogate vlaknima kao što su voće, orašasti plodovi i povrće.

Najbolje su jabuke, banane, prokulice i grašak.

Jedite cjelovite žitarice. Sadrže puno vitamina B i željeza. Osim toga, cjelovite žitarice sadrže magnezij, mineral koji pomaže apsorbiranju kalcija i jačanju zubi.

Jedite više plodova mora ako želite dobiti više vitamina D iz vaših obroka.

Soda bikarbona

Na četkicu stavite malo paste za zube te umočite u sodu bikarbonu. Polako i detaljno trljajte zube barem dvije minute, te isperite vodom. Nakon toga operite zube samo pastom. Ovaj postupak ponavljajte dva puta mjesečno.

Jagode

Jagode su voće koje se već stoljećima koristi za njegu i izbjeljivanje zubi. Sadrže voćnu kiselinu koja je prirodno sredstvo za izbjeljivanje zubi. Jagodu zgnječite vilicom te je nanesite na četkicu te njome istrljajte zube. Nakon toga ih operite pastom.
jagode1

Banana

Unutrašnjim dijelom kore od banane masirajte zube i desni u trajanju od barem dvije minute te nakon toga operite zube pastom. Vrlo brzo čete primijetiti nevjerojatne rezultate. Sastojci iz kore ukloniti će mrlje sa zuba, uzrokovane hranom i pićem.

Oprezno s bakinim receptima

Postoje brojni savjeti za izbjeljivanje zubi kojima možete oštetiti caklinu i napraviti više štete nego koristi i zato ih ne smijete koristiti prečesto. Budite oprezni i dobro se informirajte prije korištenja takvih i sličnih bakinih recepata kućne radinosti.

zubi6

zubi4

PROBAJTE I OVU SMJESU

Za pripremu biće potrebno:

– 1/4 k.kašike kokosovog ulja
– 1/4 k. kašike kurkume u prahu
– 1/4 k. kašike morske soli

Priprema:

Promješajte sastojke do stvaranja homogene smjese, zatim nanesite na četkicu i temeljno očistite zube.

Ne žurite ispirati usta. Sačekajte 2-3 minuta, da smjesa počne djelovati. Zatim, operite zube pastom za zube koju inače koristite.

Osim što posjeduje ljekoviti efekat, ova smjesa će odlično djelovati na opšte stanje zuba, izbjeliće ih, i ojačati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh