Zdravlje

Neobični simptom koronavirusa može trajati mjesecima

Popis simptoma koronavirusa je dugačak, a uključuje i vrućicu, kašalj, gubitak mirisa i okusa, poteškoće s disanjem i brojne druge. Novo istraživanje otkrilo je da jedan neobični simptom koronavirusa može trajati i mjesecima nakon što se osoba oporavi.

Korona - Zena.blic.rs

Neslužbeno se naziva “covid nožni prsti”, a može uključivati bol u prstima, promjenu boje nogu i oticanje prstiju.

Novo istraživanje koje prati simptome osoba koje imaju tzv. dugi covid, odnosno imaju simptome mjesecima nakon početne dijagnoze otkrilo je da promjene na nožnim prstima koje izaziva covid mogu trajati i nekoliko mjeseci.

“Kad smo počeli promatrati trajanje simptoma, uočili smo da neki pacijenti imaju doista dugotrajne simptome”, rekla je dr. Esther Freeman za NBCB, dodajući da su kod nekih pacijenata promjene na nožnim prstima trajale i duže od 60 dana.

Kako se manifestira?
Freeman je pojasnila da oboljeli od covida-ovaj simptom mogu prepoznati po oteklinama na stopalima, bolovima u prstima promjeni boje nožnih prstiju. Kod jednog od pacijenata uključenog u analizu ovaj simptom zadržao se gotovo šest mjeseci.

Analizom je obuhvaćeno gotovo 1.000 pacijenata zaraženih koronavirusom u zemalja, pri čemu su mnogi pacijenti patili od raznih dermatoloških problema. Nekima su problemi trajali nekoliko tjedana, dok je drugima vremenski okvir bio puno duži.

Covid-19 je povezan s općom upalom u tijelu, može zahvatiti pluća, srce i druge organe te znanstvenici smatraju da su promjene na nožnim prstima posljedica upravo te opće upale, prenosi “N1“.

“Ovi podaci potvrđuju da covid-19 može pogoditi više raznih organa u tijelu, čak i nakon što se osoba oporavi od akutne infekcije. Koža može pružiti vizualni prozor upale koja se može događati drugdje u tijelu”, istaknula je Freeman.

No, ovaj simptom uglavnom se javljao kod pacijenata s blažom kliničkom slikom te Freeman ističe da nema potrebe za panikom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh