Zdravlje

Ako ne perete ZUBE redovno, nastradaće vaše SRCE! Evo šta kažu ljekari

Potencijalni srčani udar, pored stresa, loših životnih navika i nasljednog faktora, može izazvati i neodržavanje higijene usta i zuba

Čišćenje zubi - Lijekizprirode.com

Neredovno održavanje higijene usne duplje i neredovno pranje zuba mogu donijeti mnogo veće opasnosti po ljudski organizam!

Osim što loša higijena usne duplje dovodi do krvarenja desni i paradentoze, otvorene rane u ustima pogoduju taloženju i širenju više od 700 tipova štetnih bakterija koje ulaze u krvotok i dalje štete srcu, potvrdili su naučnici sa Univerziteta u Bristolu.

Kada bakterije uđu u krvotok kao nezavisni faktori, oni pogoduju razvoju i ubrzanom napretku bolesti srca, bez obzira da li smo imali prethodne hronične bolesti ili je naše tijelo u punoj snazi i kondiciji.

– Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u zapadnom svijetu. Oralne bakterije, streptokok gordoni i streptokok sanguinis često izazivaju infekcije i danas ih prepoznajemo kao nezavisne faktore rizika u razvoju bolesti srca. Nije važno koliko ste mršavi, tjelesno spremni ili zdravi, sa lošim zubima rastu vam izgledi za bolest srca – objašnjava profesor Hovard Dženkinson sa Univerziteta u Briselu nakon ispitivanja štetnosti bakterija po ljudski organizam.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh