Zdravlje

Ruski recept koji spašava pluća: Sve sastojke imate u kući, a kupus je ključ svega

Odavno su poznata ljekovita svojstva kupusa…

Kupus - Pinterest

Ukoliko imate problem sa čestim respiratornim infekcijama, imate astmu, bronhitis ili upalu pluća, obloga od kupusa i meda svakako će pomoći u liječenju. U vrijeme pandemije, mnogi su se sjetili ovog starog ruskog lijeka koji su primijenjivale i naše bake, a za koji mnogi tvrde da je djelotvoran. Iako ne može da zamijeni liječenje propisanom terapijom lekovima, otklonit će tegobe sa suhim kašljem i bolovima i pomoći bržem ozdravljenju.

Ovaj oblog ublažiće nadražajni suhi kašaj i pomoći kod izbacivanja šlajma.

Potrebno vam je:

dva lista svježeg kupusa med ključala voda plastična kesa (uska pamučna majica) peškir ili šal

Šta da radite:

Odvojite dva ili tri lista sa spoljne strane zelenog kupusa, dovoljno velika da pokriju vaše grudi (i leđa ako je kašalj zaista jak). Listove u posudi prelijte ključalom vodom i pustite da se zagriju nekoliko minuta.

Izvadite listove, osušite ih i namažite medom. Stavite na gole grudi i leđa pokrijte ih ili obmotajte plastičnom kesom (ili plastificiranom folijom) ili još bolje obucite usku majicu, a zatim ponov obmotajte peškirom ili šalom kako biste zadržali toplotu tijela. Oblog je najbolje da stavljate pred spavanje i držite do jutra. Uklonite listove kupusa sa grudi i očistite kožu. Ponovite ovaj tretman sa svježim listovima i medom, tri do sedam noći zaredom, u zavisnosti od jačine kašlja.

Savjet

Osim ovih obloga, da biste izbacili šlajm iz pluća, neophodno je da pijete puno vode, jedete hranu kao što su bijeli luk, crni luk, đumbir, špargle, lisnato povrće (kupus, karfiol, brokoli, rotkvica, kelj, zelenilo, bok choi, repa, rukola), kurkuma.

Izbjegavajte hranu kao što su slatkiši, pržena hrana, tjestenine, konzerviranu hranu, alkohol, odnosno namirnice koje izazivaju upale i otežavaju oporavak, piše “Eklinika“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh