Zdravlje

POSEBNO OPREZ ZA PUŠAČE: Evo šta znači kada imate BIJELI JEZIK

Bijele mrlje na jeziku uglavnom su beningne i bezopasne.

Međutim, u određenim situacijama mogu biti znak opasnih oboljenja, poput oralnog karcinoma.

Evo zbog čega se pojavljuju bijele mrlje na jeziku.

Bijele mrlje koje se javljaju na dijelu jezika mogu ukazivati na gljivičnu infekciju, što je čest slučaj ako ste uzimali antibiotike. One se najčešče pojavljuju kod dojenčadi i starijih osoba.

Također, osobe s dijabetesom mogu biti sklonije gljivičnim infekcijama, a oralni inhalanti za astmu također ih može uzrokovati.

Drugi uzrok bijelih mrlja na jeziku može biti leukoplakija.

Ovo stanje se često javlja kod osoba koje puše ili koriste duhanske proizvode.

U ovom slučaju potrebno je odmah posjetiti liječnika jer one mogu uzrokovati oralni karcinom.

Lichen planus, rijetko stanje osipa, također može uzrokovati pojavu bijelih pruga na jeziku. U tom slučaju, uz osip, koji se pojavljuje i na drugim dijelovima tijela, a osobito na zapešću, podlakticama i iznad gležnja, možete osjetiti i svrbež.

Osip se najčešće pojavljuje prvo u ustima, a ako primijetite bijele pruge ili čipkaste bijele uzorke, trebali biste posjetiti liječnika.

Lichen planus također može biti posljedica upotrebe duhana, a u ovom slučaju simptomi se najčešće povlače prestankom njegove konzumacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh