Zdravlje

Dugotrajna štucavica bi mogla biti novi, neobični simptom covida-19?

Od pojave novog koronavirusa istraživači pokušavaju saznati što više informacija o bolesti pa nova istraživanja nerijetko otkrivaju i nove simptome bolesti. Primarni simptomi koronavirusa su vrućica, kašalj i otežano disanje. No, kasnije su na popis simptoma dodani i gubitak mirisa i okusa, umor, bolovi u tijelu, glavobolja i gubitak kose.

Štucanje - Blogspot

Tim istraživača nedavno je otkrio još jedan netipični simptom koji su prijavili pacijenti zaraženi – uporna i dugotrajna štucavica.

U časopisu The American Journal of Emergency Medicine je objavljen slučaj o 62-godišnjem pacijentu koji je imao štucavicu danima. Četiri dana prije nego je primljen u bolnicu zbog temperature muškarac se borio sa štucavicom. Daljnji testovi pokazali su da ima problema s plućnim kapacitetom, a onda je utvrđeno da je muškarac pozitivan na koronavirus.

Izvještaj o slučaju muškarca koji je štucao ističe dva ključna problema, primijetili su istraživači. Prvo, naglašava važnost detaljnog proučavanja onih koji imaju problema sa štucavicom. Drugo, liječnici i kliničari trebali bi imati na umu da se određeni slučajevi koronavirusa ponekad mogu otkriti upravo kroz netipične simptome, piše “N1“.

Simptomi covida-19

Tipični znakovi i simptomi koronavirusne bolesti uključuju kašalj, vrućicu i otežano disanje, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Uz to, umor, bol u tijelu, glavobolja, gubitak mirisa i okusa, začepljen nos, mučnina i povraćanje, proljev, gubitak kose i upala grla također mogu biti pokazatelji da se osoba zarazila novim koronavirusom.

Ako se kod osobe oboljele od covida-19 javi bol u prsima, iznenadna zbunjenost te plavičaste usne ili lice, potrebno je kontaktirati liječnika, piše News medical.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh