Zdravlje

Iznenadna glavobolja mogla bi biti simptom Covida-19

Istraživači su izvijestili o slučaju mladog muškog pacijenta koji je s glavoboljom došao na hitnu. Imao je povišen intrakranijalni tlak i bio pozitivan na SARS-CoV-2, sugerirajući da iznenadne glavobolje tijekom pandemije ne treba zanemariti.

Glavobolja - Blogspot

Virus SARS-CoV-2 koji izaziva covid-19 glavnom utječe na dišni sustav uzrokujući simptome poput suhog kašlja, gubitka okusa i mirisa te otežano disanje. Međutim, sve je više izvještaja o tome da covid također uzrokuje neurološke učinke poput encefalitisa i moždanog udara, prenosi News medical.

Kod pacijenata koji imaju covid-19 pojavljuje se i glavobolja, ponekad zajedno s neurološkim simptomima. To je najčešća neurološka manifestacija ove bolesti koju bi trebalo dodatno istražiti.

U studiji objavljenoj u časopisu Headache, istraživači s Instituta za ljudsko ponašanje i srodne znanosti u Indiji izvještavaju o slučaja petnaestogodišnjaka koji je na hitnu došao s glavoboljom. Pulsirajuća glavobolja pojavila se naglo u razmaku od 5-10 minuta. Pacijent je također povraćao i bio je osjetljiv na svjetlost.

Prije pojave glavobolje pacijent je imao nisku temperaturu, ali nije imao respiratornih simptoma poput kašlja, grlobolje ili gubitka mirisa.

Glavobolja i covid-19

Nakon što su pregledali pacijenta, liječnici su izvijestili da pregled oka i MRI mozga nisu otkrili nikakve abnormalnosti, a rutinske pretrage krvi također su bile normalne.

Nakon pet dana liječenja, dječak je bio pri svijesti, ali glavobolja mu se nije poboljšala i nije reagirao na lijekove protiv bolova. Nakon testiranja na covid-19, pokazalo se da je pacijent pozitivan na koronavirus.

Tijekom boravka u bolnici dva tjedna dobio je deksametazon, manitol, acetazolamid i topiramat. Zdravstveno stanje pacijenta počelo se popravljati nakon tri tjedna, nije bilo izvještaja o glavobolji te nije bilo potrebe za dodatnim lijekovima.

Ne treba zanemariti iznenadne glavobolje tijekom pandemije

Izvješća iz literature pokazuju da je oko 11-14% bolesnika koji su imali covid-19 prijavilo glavobolju kao jedan od simptoma. Studije pacijenata u Pekingu u Kini pokazale su da je glavobolja čest simptom kod oko 6,5% pacijenata.

Autori smatraju da je glavobolja vjerojatno rezultat imunološkog odgovora tijela na SARS-CoV-2. U slučaju mladog pacijenta glavobolju je ublažila druga lumbalna punkcija.

“Već znamo da SARS-CoV-2 ima neurotrofični potencijal, tako da u vrijeme pandemije ne treba zanemariti iznenadnu glavobolju”, navode autori.

Ističu da bi se osobe koje dožive iznenadne, kronične glavobolje trebale testirati na covid-19, a navode i da su potrebna dodatna istraživanja koja bi istražila vezu između covida i glavobolje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh