Zdravlje

Upozorenje iz Britanije: Dvoje dobilo alergiju nakon Pfizerove vakcine

Zdravstveno regulatorno tijelo Velike Britanije upozorilo je ljude koje imaju istoriju ozbiljnih alergijskih reakcija, da za sada ne bi trebalo da prime Pfizerovu vakcinu protiv korone, pošto su dvije osobe u utorak imale alergijske reakcije, saopštila je danas Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Pfizer - Reuters

Dva člana NHS, koji su dobili vakcinu prvog dana masovne vakcinacije u Velikoj Britaniji, dobili su alergijsku reakciju, prenio je “The Guardian”, pozivajući se na PA Mediju.

Zbog toga su iz Zdravstvenog regulatornog tijela (MHRA) upozorili da svako ko ima jače alergijske reakcije na lijekove, hranu ili vakcine, ne treba da primi Pfizerovu vakcinu.

NHS u Engleskoj je obavijestio sve punktove za vakcinacije o ovom upozorenju.

Ti znači da svako ko je na programu da primi danas vakcinu, biće upitan da li je ranije imao probleme sa alergijskim reakcijama,pišu Nezavisne

Profesor Stiven Pauis, jedan od direktora u NHS za Englesku je rekao da su iz “MHRA dali ovakav savjet iz predostrožnosti, jer su dvije osobe u utorak dobile alergijsku reakciju”.

“Te dvije osobe se dobro oporavljaju”, dodao je on.

Velika Britanija je prva zemlja na svijetu koja je odobrila upotrebu Pfizerove vakcine, dok u SAD to još nisu učinili.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh