Zdravlje

Stiglo upozorenje: Često propisivani lijek za bolove može biti opasan po život za određene pacijente

Ako ste upravo kupili kutiju lijeka Diklofenak, jer vas bole leđa, bolje da ga ne pijete na svoju ruku! U suprotnom, rizikujete zastoj srca, infarkt, moždani udar, smanjeni dotok krvi u noge, ruke i druge organe.

Apoteka - Facebook

U opasnosti su pacijenti koji imaju visok krvni pritisak, masnoće u krvi, dijabetes, upozorile se brojne kliničke studije..

Bolovi u leđima

Sporni lijek se izdaje i u apotekama širom Bosne i Hercegovine, a građani ga kupuju u velikim količinama. Upravo je za ovaj lijek, još prije dvije godine, objavljeno da izaziva pojačanu sklonost ka trombozi ili začepljenju krvnih sudova.

I pored upozorenja, ljekari ga redovno izdaju pacijentima koji se žale na bolove u leđima. Ono što je pozitivno u odnosu na zemlje regije, konkretno mislimo na Srbiju i Hrvatsku, za razliku od tih država, lijek Diklofenak se u BiH izdaje na ljekarski recept.

– Lijek Diklofenak u BiH se ne može kupiti bez ljekarskog recepta. Nadležni bi se trebali ponovo baviti ispitivanjem lijeka, kako bi se tačno utvrdilo u koliko slučajeva je neželjeno dejstvo izraženo.

On se, kod nas u apoteci, uredno izdaje na ljekarski recept, ali nadležni su ti koji trebaju donijeti odluku da li se ovaj lijek treba ukinuti ili zabraniti – kazali su nam u jednoj sarajevskoj apoteci, kada smo se informirali na koji način pacijenti mogu doći do spornog lijeka.

Portal Avaz.ba kontaktirao je i nadležne. U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH su nam kazali da je Diklofenak nesteroidni antiinflamatorni lijek, koji se koristi za sprječavanje bola. Pripada starijoj generaciji ove grupe lijekova.

– Za kardiovaskularni rizik Diklofenaka, i ostalih nesteroidnih antiinflamatornih lijekova, posebno onih novijih koji pripadaju COX-2 selektivnim inhibitorima, zna se već desetak godina u BiH, ali i svijetu – kazala je za Avaz.ba mr. sci. Biljana Tubić, pomoćnica direktora Sektora za lijekove u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Brojni rizici

Na ovaj lijek upozoravala je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). Nedugo zatim, poslije njih, britanski stručnjaci su tražili da se upotreba ovog lijeka zabrani jer su u studiji dokazali da za skoro 50 posto povećava rizik od infarkta i šloga, dok je u julu studijom utvrđeno da postoji za 50 posto veći rizik za zastoj srca.

– Zbog navedenog rizika, ovi lijekovi u BiH imaju režim izdavanja uz ljekarski recept i preporučuju se za akutnu (kratkotrajnu) primjenu s ciljem ublažavanja bola. Dakle, njihova dugotrajna primjena se ne preporučuje – dodala je Tubić, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh