Zdravlje

Naučnici tvrde da je vitamin D odličan u borbi sa koronavirusom, a ima ga u ovim namirnicama i ovako se unosi

Kako bi efekti bili jači potrebno je da da se ovo ispoštuje!

vitamin D - Ilustraciha

Vitamin D je značajan nutritivni element uz pomoć kojeg gradimo zdravo i funkcionalno tijelo, čvrste kosti i dobro raspoloženje. Nedostatak vitamina D može da izazove depresiju, različita oboljenja kostiju, ali i pad imuniteta zbog čega smo tako često prehlađeni.

Upravo zbog ovoga je veoma značajan u borbi i zaštiti od koronavirusa. Prema istraživanju naučnika iz Britanije, unošenje D vitamina, duplo smanjuje rizik od infekcije.

Praćenjem stanja pacijenata koji su zaraženi, a na osnovu nivoa vitamina D u organizmu, došli su do zaključka, da oni koji su imali dovoljno vitamina D, nisu imali problem sa komplikacijam i neželjenim ishodima infekcije koronavirusom.

Namirnice bogate vitaminom D su uglavnom riba i punomasni mliječni proizvodi (još jedan razlog dobrog raspoloženja ljudi koji žive pored mora), ali i manje privlačna goveđa jetra, sojino mlijeko, jegulja i riblje ulje. Vitamin D je rastvoriv isključivo u masnoj sredini, što znači da je ishrana masnijim namirnicama važna za apsopciju ovog vitamina.

Preporuka je dakle da se vitamin D, kako bi imao što jače dejstvo u organizmu, uzima nakon ručka ili obroka koji sadrži masti.

Šampinjoni

Što su osunčanije to su punije vitamina D. Osim ostalih korisnih nutrijenata. U zavisnosti od vrste pečuraka, njihovom konzumacijom možemo unijeti dovoljne količine selena i gvožđa.

Osim toga, pojedine studije su došle do zaključka da upravo šampinjoni pomažu ljudskom imunom sistemu tako što povećavaju proizvodnju ćelija koje štite i obnavljaju naša tkiva.

Šampinjoni su bogati i antioksidantima koje telo čiste od slobodnih radikala i oslobađaju od štetnih toksina. Kao odličan izvor proteina, šampinjoni se preporučuju onima koji su na posebnim režimima ishrane, a samo šest srednjih pečuraka ima 22 kalorije.

Sok od pomorandže

Čaša 100 posto iscjeđenog soka od narandže bogata je kalcijumom i vitaminom D, kao i ostalim vijednim mineralima koji održavaju naše zube i kosti. Vrijedna količina vitamina D iz cijeđenog soka pomaže da se lakše apsorbuje i kalcijum koji se u njemu nalazi.

Žumance

Cijelo jaje je prije svega vrlo hranljiva i biološki vrijedna namirnica, niske kalorijske vrijednosti. Posebno se izdvajaju jaja kokošaka iz slobodnog uzgoja jer sadrže više folne kiseline i vitamina B12 nego ona dobijena na farmi.

Jaja su odličan izvor prvoklasnih bjelančevina, vitamina A, D, B2, B12, gvožđa, cinka, kalcijuma, magnezijuma i riboflavina.

Žumance je najbogatiji dio jajeta koji osim proteina ima visok sadržaj minerala i vitamina, a naročito vitamina D. Vitamin D upravo ima ulogu da apsorbuje ostale vitamina koje idu uz njega.

Tuna

Osim lososa, tuna je još jedna riba koja osim vitamina D sadrži i druge hranljive sastojke u većim količinama. Tuna je prije svega bogata proteinima koji pogodno utiču na mišiće, kosu, kožu i nokte.

Bogata je i omega 3 masnim kiselinama i takođe utiče na preventivnu zaštitu od šloga i srčanih oboljenja. Reguliše krvi pritisak i smanjuje trigliceride u krvi. Pogodno utiče na nivo šećera u krvi pa je odlična za one koji se bore poremećajima u ishrani. Selen i drugi antioksidanti se bore protiv infekcija i štite imuni sistem, dok vitamin B čuva ćelije i daje energiju.

Dovoljno je da pojedete samo 130 grama spremljene svježe tunjevine u toku dana i da unesete i preko 50% dnevnih potreba za vitaminom D. Upravo je tunjevina zbog bogatog sastava omega tri masnih kiselina zaslužna što se vitamin D apsorbuje na pravi način.

Losos

Losos je savršena namirnica koja se može jesti i bez termičke obrade. Bogat je omega tri masnim kiselinama kao i ulje bakalara, a isto tako je izuzetno bogat vitaminom D.

Njegova nutritivna svojstva su takva da se losos preporučuje onima koji žele da se preventivno zaštite od srčanih oboljenja, kao i onima koji su na posebnom režimu ishrane.

Zanimljivo je da meso lososa takođe pomaće oboljelima od artritisa tako što ublažava bol. Meso lososa je još jedna vrsta koja utiče na to da se preventivo spreči stanje depresije.

Posebno se ističe meso divljeg lososa koje znatno bogatije potrebnim nutrijentima. U kombinaciji sa zelenišom pomaže da se u potpunosti u telu apsorbuju i drugi vitamini, kao što su vitamin K i C.

Fileti lososa su popularni i u sirovom stanju, a možete ih i sami napraviti uz dodatak soli, sirćeta i ulja. Samo 140 grama lososa je dovoljno da unesete dnevnu količinu vitamina D, prenosi “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh