Zdravlje

Svi pravimo grešku kada ispuhujemo nos! Ovo nikako ne smijete da radite jer pravite još veći problem!

Pun nos kao posljedica prehlade i alergija neprijatan je simptom koji većina ljudi rješava jakim puhanjem nosa, a ljekari tvrdi da je ovo zapravo pogrešno.

Gripa - Mdsaude.com

Kako je sada period kada je vaš organizam najviše sklon prehladama, ovo je nešto što morate da znate. Vaši stariji su vam često kao deci govorili da puhnete jako dok držite maramicu.

Upaljeni sinusi i kanali uzrokuju nakupljanje sluzi u nosu koji vode do neprijatnog osjećaja curenja ili zapušenosti nosa, a kao refleksni odgovor dolazi jako ispuhivanje vazduha kroz nos.

Osjećaj zapušenosti ne dolazi od same sluzi, već od uvećanih krvnih žila u nosu, a jak pritisak samo ih dodatno nadražuje, piše Sixwise.

Prema dr Ovenu Hendliju i timu istraživača iz Univerziteta u Virdžiniji danskog Univerziteta Aarhus, puhanje nosa zapravo može izazvati vraćanje sluzi u sinusne šupljine.

Istraživači su stavili kontrastne boje u nosne šupljine ispitanika. Od jedne trećine su tražili da kašlju, kod druge trećine su indukovali kijanje, a posljednja grupa je ispuhivali nos. Potom su mjerili količinu sluzi preko CT uređaja i otkrili da oni koji su puhali nos imaju najveću količinu sluzi u sinusima.- Kod onih koji su kašljali ili kijali, nije bilo boje u sinusima, a kod onih koji su ispuhali nos bilo je boje u jednom ili čak više sinusa – kaže dr Hendli.

Objašnjava kako se problem javlja kod prehlada jer sluz tada obično sadrži bakterije, a puhanjem nosa i velikim pritiskom koje uzrokuje bakterije samo uvlači dublje u sinuse, čime se pogoršava prehlada.

Postavlja se pitanje kako ispravno ispuhati nos

– Ako iz nosa doslovno curi sluz, tada treba nežno obrisati nos uz vrlo blago puhanje. Nos se ispuše kroz više kratkih izdisaja, a ne kroz jedan jaki
– Izbjegavajte ispuhivanje nosa kroz obje nozdrve istovremeno
– Kod ispuhivanja nosa pritisnite jednu nozdrvu
– Ako osjećate da vam je nos začepljen nakon buđenja, odnosno spavanja, pričekajte sa ispuhivanjem nosa desetak minuta
– Nakon ispuhivanja nosa operite ruke, jer se na njima često nađu bakterije koje su se prenele sa maramice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh