Zdravlje

Važan simptom korona virusa: Ovaj ukus u ustima može biti znak da ste zaraženi!

Prisustvo korona virusa u organizmu može da izazove brojne simptome, a jedan od njih je i ovaj ukus

Žena - Zadovoljna.hr

Tokom posljednjih nekoliko meseci pojavili su se različiti neobični simptomi koji upozoravaju na kovid 19.

Gubitak mirisa i ukusa jedan je od glavnih simptoma. Uporni metalni ukus u ustima manje je poznat simptom i naziva se parageuzija. Može imati širok spektar uzroka koji mogu biti privremeni ili dugotrajni.

U studiji objavljenoj u američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci istraženi su simptomi kovida 19.

– Kod mnogih ljude koji imaju virusnu infekciju gornjih disajnih puteva, opažanje ukusa često je otupljeno ili sekundarno zbog rinitisa i nosne opstrukcije, ili od direktnih virusnih povreda olfaktornog neuroepitela – navedeno je u studiji.

Retronazalni njuh, kombinacija ortonazalnog mirisa i ukusa, je senzorni proces koji omogućava ljudima da percipiraju ukus, koji se definiše kao percepcija bilo čega izvan pet dimenzija ukusa hrane – slatke, slane, gorke, kisele i ljute.

– Jedna 59-godišnja žena dovedena je kod nas kolima hitne pomoći 29. marta 2020. godine, uslijed višednevnog otežanog disanja, malaksalosti i gubitka apetita. Otprilike nedjelju dana prije prijema pacijentkinja je počela da osjeća znatno smanjenje apetita i nezainteresovanost za hranu. Ovi simptomi su bili izolovani i prethodili su bilo kojoj indikaciji da je bolesna. Hrana u kojoj inače uživa imala je ukus metala – naveli su ljekari.

Gubitak čula mirisa

Tokom dodatnih ispitivanja pacijentkinja je otkrila da polako gubi sposobnost mirisa koja je napredovala do potpune anosmije u odsustvu zagušenja ili bilo kakvih drugih nazalnih simptoma. Rezultat na korona virus bio je pozitivan 2. aprila.

Virus takođe može da izazove otežano disanje, dijareju i gubitak apetita.

– Metalni ukus obično nije ozbiljan i može da bude simptom različitih stvari – rekli su iz Nacionalne službe za zdravlje Velike Britanije i dodali da će liječenje zavisiti od uzroka.

– Najčešći uzroci metalnog ukusa uključuju bolesti desni, uzimanje lijekova poput antibiotika, lečenje karcinoma ili prehlade, infekciju sinusa i druge probleme sa disajnim putevima. Ponekad se metalni ukus može povezati sa problemom mirisa. Ne postoji nijedan način za liječenje ili sprječavanje metalnog ukusa u ustima – ističu ljekari.

U nekim slučajevima ovaj neprijatni simptom može da se povuče sam od sebe; na primher, ako prestanete da uzimate vitamine ili gvožđe.

Neki lijekovi takođe mogu dati metalni ukus u ustima. Provjerite kod svog ljekara i obavjestite ga ako imate ovaj neželjeni efekat. Možda prelazak na drugi lijek može da pomogne, ali nemojte prekidati terapiju bez prethodnog razgovora sa ljekarom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh