Zdravlje

11 ranih znakova koji pokazuju da ste se možda zarazili koronavirusom

BROJ zaraženih koronavirusom raste u cijelom svijetu. Postoji niz simptoma koji su prijavili oboljeli od koronavirusa, kaže američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Period inkubacije obično traje pet do šest dana, ali ljudi koji su bili izloženi infekciji neke su simptome uočili već nakon dva dana.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Portal Eat This, Not That popisao je o kojim je simptomima riječ.

1. Gubitak okusa
Gastroenterolog Amir Masou kaže da je gubitak okusa jedan od prvih simptoma zaraze koronavirusom. Može se pojaviti već dva dana nakon što ste se susreli s virusom, a može trajati mjesecima nakon što ozdravite.

2. Gubitak njuha
Osim okusa, dr. Massoud kaže da zaraženi covidom-19 mogu iskusiti gubitak njuha.

“Ako ga uočite, najbolje je odmah se javiti liječniku”, kaže.

3. Proljev
Iako su manje učestali od gubitka okusa i njuha, probavni problemi također mogu biti rani znak infekcije. Jedan od njih je proljev.

4. Mučnina
Drugi gastrointestinalni simptom zaraze je mučnina, otkriva dr. Massoud.

5. Nadutost
Prema istraživanju objavljenom u časopisu JAMA, 68 posto zaraženih ispitanika kao jedan od prvih simptoma naveli su nadutost.

Obično se javlja s još nečim kao što je lagano povišena tjelesna temperatura ili bol u tijelu.

6. Suhi kašalj
Više od 60 posto zaraženih ispitanika je suhi kašalj identificiralo kao jedan od prvih simptoma, prenosi “Index“.

7. Vrućica
Vrućica je znak da se tijelo bori s infekcijom, a pojavila se kod više od 55 posto zaraženih, prema istraživanju. Međutim, treba imati na umu da vrućica može biti i znak puno drugih bolesti koje se javljaju u sezoni respiratornih infekcija.

8. Bol u tijelu i mišićima
Bol u tijelu može ukazivati na covid-19. Ovaj simptom pojavio se kod 45 posto zaraženih ispitanika.

9. Glavobolja
Prema istraživanju, jedna trećina zaraženih iskusila je glavobolju.

10. Kratak dah
Kratkoća daha jedan je od simptoma zaraze koronavirusom. Obično se pojavljuje pet dana nakon infekcije, a studija objavljena u časopisu The Lancer otkriva da je većina pacijenata s ovim simptomom primljena u bolnicu sedam dana nakon što su se zarazili.

11. Upala grla
Otprilike trećina zaraženih koronavirusom prijavljuje upaljeno grlo. Međutim, to može biti i rezultat suhog kašlja koji nadražuje grlo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh