Zdravlje

Ako vam je neko u kući pozitivan na koronu, ovo su mjere koje treba da poštuje cijela porodica: Ovako se sprovodi kućna izolacija

S porastom broja zaraženih, sve je više domaćinstava u kojima je makar jedan član inficiran korona virusom.

Koronavirus - Zena.blic.rs

U takvim slučajevima, preporuka je izolovati inficiranog člana od ostatka domaćinstva, a prema preporučenim mjerama Gradskog zavoda za javno zdravlje, izolacija zaraženog bi trebalo da izgleda ovako.

Trebalo bi da ograničite svoj kontakt sa ljudima koji nisu članovi porodice, da ne odlazite u posjete drugima i izbjegavate da primate posjetioce u vašem domu. Ako vam prijatelji, članovi šire porodice, volonteri ili vozači dostavljaju isporuke hrane i namirnica, neka to čine tako što će ih ostaviti ispred vrata vašeg doma, bez neposrednog kontakta sa vama.

ŠTA AKO ŽIVIMO U VELIKOM DOMAĆINSTVU?

U idealnim okolnostima, trebalo bi da zaraženi član boravi u sobi odvojenoj za njega, kao i da koristi lično kupatilo. Ukoliko je tako nešto neizvodljivo, onda bi trebalo ispoštovati sljedeće preporuke.

Ako ste u kući u kojoj žive sa vama drugi članovi porodice, trebalo bi da blizak kontakt sa njima svedete na najmanju moguću mjeru izbjegavanjem situacija u kojima ostvarujete kontakt licem u lice, bliže od 2 metra i duže od 15 minuta.

Ostali članovi domaćinstva takođe treba da se pridržavaju ovih mjera. Ne bi trebalo da dijelite jela, čaše, šolje, pribor za jelo, peškire, jastuke ili druge predmete sa drugim ljudima u vašem domu. Nakon korišćenja ovih predmeta, potrebno je da ih operete deterdžentom i vodom, stavite ih u mašinu za sudove ili ih operete u mašini za pranje veša.

Koristite hirurške maske preko usta i nosa i rukavice, uvijek kada niste sami u prostoriji, ili kada izlazite iz prostorije u kojoj ste izolovani. Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite maske, mogu poslužiti i marama ili ešarpa.

Perite ruke toplom vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi, što češće, a obavezno nakon korišćenja toaleta, prije jela i poslije kontakta sa drugim osobama. Dezinfikujte površine sa kojima dolazite u kontakt, po mogućstvu 70%-nim rastvorom alkohola ili sredstvima na bazi hlora. Provjetravajte prostor u kome boravite više puta u toku dana, u trajanju od 15 do 30 minuta, ukoliko vazduh nije veoma zagađen i ako temperatura vazduha nije izuzetno niska – glasi preporuka sa sajta zdravlje.org.rs.

RESPIRATORNA HIGIJENA

– Respiratornu higijenu treba da primjenjuju svi u domaćinstvu.

– Respiratorna higijena odnosi se na pokrivanje usta i nosa tokom kašljanja ili kihanja (medicinskim maskama, platnenim maskama, papirnim maramicama ili savijenim laktom), a zatim pranje ruku. Odbacite materijale koji se koriste za prekrivanje usta ili nosa ili ih nakon upotrebe na odgovarajući način očistite (npr. operite maramice običnim deterdžentom i vodom).

– Izbjegavajte direktan kontakt kože i odjeće sa materijalima zagađenim sekretima oboljele osobe.

– Koristite rukavice za jednokratnu upotrebu i zaštitnu odjeću (npr. plastične kecelje) za čišćenje ili rukovanje površinama, odjećom ili posteljinom zaprljanom tečnostima. Prjie i poslije uklanjanja rukavica obavite higijenu ruku.

– Izbjegavajte direktan kontakt sa tjelesnim tečnostima, posebno sekretima usne usne duplje i disajnih organa. Rukavice za jednokratnu upotrebu koristite za pružanje njege i prilikom rukovanja sa stolicom, urinom i otpadom. Prije i poslije uklanjanja rukavica obavite higijenu ruku. Rukavice, maramice, maske i drugi otpad koji su koristile bolesne osobe ili oni koji brinu o bolesnim osobama bacati u posebne kese u sobi u kojoj boravi bolesna osobe prije bacanja sa drugim kućnim otpadom.

– Izbjegavajte druge vrste mogućeg izlaganja bolesnim osobama ili kontaminiranim predmetima u njihovom neposrednom okruženju (npr. ne koristite iste četkice za zube, cigarete, pribor za jelo, posuđe, piće, peškire, ili posteljinu). Pribor za jelo i posuđe treba oprati deterdžentom i vodom nakon upotrebe.

KAKO DEZINFIKOVATI PREDMETE?

– Očistite i dezinfikujte površine koje se često dodiruju, poput noćnih ormarića i ostalog namještaja u spavaćim sobama, običnim dezinfekcionim sredstvom za domaćinstvo, koje sadrži razblaženi rastvor varikine (1 dio varikine na 99 dijelova vode).·

– Očistite i dezinfikujte površine u toaletu i kupatilu najmanje jednom dnevno koristeći uobičajena dezifekciona sredstva za domaćinstvo koja sadrži razblaženi rastvor varikine (1 dio varikine na 99 dijelova vode).

– Za pranje odjeće, posteljine, peškira za kupanje i ruke itd. oboljelih osoba koristite uobičajeni deterdžent za pranje rublja ili mašinsko pranje na 60–90 °C uobičajenim deterdžentom za domaćinstvo i temeljno ih osušite. Kontaminirano platno stavite u kesu za veš. Ne tresti prljavo rublje i izbjegavati direktan kontakt kože i odjeće sa kontaminiranim materijalima, piše “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh